in

Criză, 100.000 de nașteri mai puțin în Italia. ”Amplificarea sărăciei și șomajului tinerilor au fără îndoială un rol important”

În 2016 în Italia s-au născut cu 100.000 de copii în minus față de 2008. Cu opt ani înainte numărul nașterilor a fost de circa 576.000, iar în 2016 de numai 474.000. numărul mediu de copii de femeie a scăzut de la 1,46 în 2010 la 1,35 în 2015 (date ISTAT). Despre o criză natalității și despre siguranța parcursului nașterii s-a vorbit la Congresul Societății Italiene de Pediatrie (SIP) în curs la Napoli, în cadrul mesei rotunde ”Nașterea astăzi în Italia”, scrie AdnKronos.

”Diminuarea natalității este determinată de mulți factori, însă considerațiile economice legate de amplificarea sărăciei și șomajului tinerilor au fără îndoială un rol important”, explică Mario De Curtis, profesor de Pediatrie la Universitatea Sapienza din Roma și director al Unității Operative Complexe de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală de la Policlinica Umberto I. ”Am observat o reducere de 8% a ratei totale de fertilitate la femeile la vârsta fertilă, din 2011 până în 2015. În aceeași perioadă rata de șomaj a trecut de la 7% la 13%, adaugă Carla Guerriero, de la Centrul pentru Studii în Economie și Finanțe (CSEF) de la Universitatea Federico II din Napoli, autoare a unui raport împreună cu Annalisa Scognamiglio, tot de la CSEF.

Se confirmă creșterea vârstei femeilor la naștere: astăzi peste o treime au primul copil la o vârstă medie de 35 de ani și peste 8% la 40 sau peste. ”Trebuie să ne interogăm privind aceste date: să ne întrebăm de exemplu dacă este destul de cunoscut, în rândul populației, faptul că femeia atinge vârful maxim de fertilitate între 18 și 28 de ani și că după 35 capacitatea reproductivă se reduce în mod iremediabil”, precizează președintele Societății Italiene de Pediatrie, Alberto Villani.

”Trebuie să ne întrebăm dacă am investit suficient în campanii pentru maternitate conștientă în care să se spună în mod clar că există o vârstă la care femeia e fertilă. În afară de aceasta – continuă – sunt necesare și ajutoare concrete pentru femeie pentru a se putea simți sigure, protejate și fericite să devină mame. Este necesară în special o schimbare culturală care să valorizeze maternitatea societății noastre: cele care au copii nu trebuie să se simtă penalizate în viață și în muncă”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

De la 1 septembrie, orice român învins de datorii poate să declare falimentul personal. Condiții: fără tutun, alcool și vacanțe

Român de succes la Lyon: ”Azi am 4 agenţii imobiliare în regiunea oraşului, dar fac foarte rar afaceri cu românii”