in

Criza AstraZeneca: Italia rezervă vaccinul doar pentru persoanele de PESTE 60 de ani

Italia a anunțat miercuri că rezervă utilizarea vaccinului COVID-19 de la AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, la câteva ore după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit AFP.

Consilierul științific al guvernului italian Franco Locatelli a anunțat într-o conferință de presă că s-a decis „recomandarea utilizării de preferință persoanelor cu vârsta peste 60 de ani” a vaccinului AstraZeneca.

De asemenea, guvernul belgian a anunţat că va rezerva vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

Decizia autorităților italiene şi belgiene vin în contextul în care EMA a confirmat miercuri că există o posibilă legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, pe care le consideră acum efecte adverse ale serului. EMA a recomandat însă încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, pentru că efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inoculării cu acest ser depășesc riscurile.

Directoarea executivă a EMA Emer Cooke a spus că autoritatea nu a putut identifica cauza coagulării sângelui, care a fost în mare parte la femei cu vârste sub 60 de ani.

Situaţia în Europa

La sfârșitul lunii martie, Danemarca și Norvegia au decis să mențină decizia suspendării vaccinărilor cu AstraZeneca până pe 15 aprilie.

Marea Britanie a transmis, miercuri, că cetățenii cu vârste între 18 și 29 de ani vor primi o alternativă la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil. Decizia a venit după ce agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale. Oficialii britanici au explicat restricția de vârstă spunând că tinerii au un risc puțin mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge decât persoanele vârstnice. Suedia a decis să rezume imunizările cu AstraZeneca, dar doar pentru persoanele de peste 65 de ani. Autoritățile au explicat că decizia a fost luată deoarece au vrut să prioritizeze vaccinarea vârstnicilor, dar și pentru că trombozele au apărut în special la persoanele sub 55 de ani.

O măsură similară celei din Suedia a fost luată și de Finlanda.

Germania a suspendat pe 30 martie vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după înmulțirea cazurilor de tromboembolism la persoanele imunizate cu acest ser.

Pe 3 aprilie, Olanda a decis suspendarea temporară a administrării vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese imunizată cu acest ser.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Număr uriaș de morți în Italia astăzi, din nou peste 600, ca în luna ianuarie

San Marino, micul stat din interiorul Italiei, a ales Sputnik: niciun pacient din cei vaccinați nu a ajuns la o formă gravă de COVID-19