Menu
in

Italia: ”Cu o diplomă și un master, lucrez ca îngrijitor la o școală. Măcar ei mă plătesc”

Știri Italia: La 25 de ani, Marco Morosini are un master în Științele Comunicării (110 cum laude), un master în Marketing (110 cum laude) și tocmai s-a înscris la o a doua licență în Economia Afacerilor, specializarea Relații de Muncă, scrie corriere.it.
În fiecare dimineață pleacă de acasă – locuiește cu părinții săi în Sambucheto, un cătun din Montecassiano, în provincia Macerata -, se urcă în mașină și merge la muncă în Recanati, la grădinița Aldo Moro, unde lucrează ca ajutor, adică îngrijitor.

Italia, fenomen îngrijorător: 56 de sinucideri în acest an în rândul polițiștilor și ofițerilor din Guardia di Finanza, ultimul azi la Belluno

”Cu o diplomă și un master, lucrez ca îngrijitor la o școală”

În Italia sunt 130.000 de oameni care fac aceeași muncă ca și el. Pentru a fi angajat nu există concurs, ci doar calificări (cel puțin o diplomă profesională de trei ani) și 24 de luni de serviciu. Program de lucru săptămânal: 36 de ore. Salariul brut la primul loc de muncă: 1.300 de euro.

Este o slujbă modestă, dar de mare responsabilitate, deoarece îngrijitorii nu sunt responsabili doar de supravegherea și curățenia spațiilor, ci și de siguranța elevilor în timpul pauzelor, de asistarea persoanelor cu dizabilități și de încărcarea și descărcarea materialelor.

„Când am absolvit în octombrie 2020, am început să trimit câteva CV-uri în jur. Dar apoi, în decembrie, am fost chemat pentru o detașare ca îngrijitor și am profitat de ocazie: cel puțin nu era un stagiu, ci o slujbă adevărată, plătită în fiecare lună. Am aplicat și eu pentru a fi secretar, dar nu m-au luat”, povestește el pentru Corriere della Sera..

„Anul acesta lucrez într-o grădiniță, așa că sunt în contact strâns cu copiii. Sarcinile mele includ totul, de la spălarea perilor până la a-i duce la toaletă pe cei care au nevoie. Și, bineînțeles, și curățarea spațiilor. Dar eu mă consider o figură educațională în sensul deplin al cuvântului.

La Liceul de Științe Umane pe care l-am absolvit (cu note maxime, n.r.), am studiat psihologie și pedagogie. În munca mea încerc să mă autodepășesc: nu strig niciodată, nu cert pe nimeni. Pentru că eu cânt la pian, uneori îmi aduc claviatura de acasă și cântăm împreună”.

Cât câștigă pentru munca sa de îngrijitor?

„Anul acesta lucrez doar cu jumătate de normă, pentru că trebuie să învăț pentru examene, așa că salariul meu s-a înjumătățit: aproximativ 650 de euro brut pe lună”.

”Și eu am crezut că sunt aproape singurul absolvent care face acest lucru. Dar, de când numele meu a apărut la știrile locale, acum doi ani, am primit foarte multe mesaje de la oameni ca mine. Cam atât despre tinerii italieni pretențioși, așa cum se spunea acum câțiva ani”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4.3]
Exit mobile version