in

Cursă WizzAir anulată: 150 de români BLOCAȚI pe aeroportul din Bologna, Consulatul intervine

În seara zilei de 15 mai a.c., aproximativ 150 de români au rămas blocați pe aeroportul din Bologna ca urmare a anulării cursei WIZZAIR W63668 pe ruta Bologna-Iași. După ce inițial a fost anunțată o întârziere a zborului de aproximativ 3 ore, in jurul orei 23.00 cursa a apărut ca anulată, stârnind revolta și furia celor rămași fără perspective si explicații pe aeroport. Intervenția Consulatului General de la Bologna a fost rapidă, încercându-se găsirea unor soluții. Fiind vorba însă de o companie privată, funcționarii diplomatici de la Bologna nu au avut însă multe variante, soluțiile fiind limitate.

Cetățenii români au sunat pe numărul de urgență al consulatului de la Bologna solicitând ajutorul pentru rezolvarea situației. Un consul (Viorica Calcan) s-a deplasat la fața locului pentru a discuta cu cetățenii, dar și cu reprezentanții companiei aeriene WIZZAIR.  Nemulțumirea oamenilor a crescut progresiv cu incapacitatea companiei de a oferi răspunsuri si soluții pentru oamenii ajunși în pragul disperării. Mulți dintre ei trebuiau să ajungă de urgență în țară la diverse evenimente de familie (botezuri, inmormântări) sau chiar operații dificile.

Reprezentanții consulatului au rămas în aeroport împreună cu grupul de cetățeni români până în jurul orei orei 3.00 a.m., când, după lungi negocieri, aproximativ 60 de cetățeni români (rămași în aeroport) au fost transportați către hoteluri urmând a reveni în dimineața zilei de astăzi în aeroport pentru a li se oferi fie rambursarea banilor, fie un alt zbor.

Menționăm că această situație a apărut ca urmare  a faptului că avionul ce efectua ruta Iași-Bologna s-a defectat, efectuând o aterizare de urgență la Budapesta. Totuși, pentru aceștia s-a identificat o variantă alternativă, fiind transportați până la Verona si apoi preluați de autocare pentru a-și continua drumul până la Bologna. WIZZAIR nu a găsit o asemnea soluție si pentru cursa retur Bologna-Iași. Mai mult, compania nu are un birou de reprezentare in Bologna, singurele informații putând fi accesate prin intermediul unui call center, cu operatori în limba engleză.

Consulatul a contactat ieri noapte în nenumărate rânduri numerele de call center disponibile pentru obținerea unor informații suplimentare însă răspunsul a fost același: ”puteți să solicitați alt zbor și cazare la hotel eventual  sau returnarea banilor”. Au refuzat să dea numele unui superior sau un alt număr de telefon, eventual din Italia, cu operator în limba italiană care să poată aduce lămuriri în acest caz. Mai mult, au precizat că, în cazul în care nu este vorba de un pasager cu o problemă personală, nu pot furniza mai multe date.

Reprezentanții consulatului s-au întors în aeroport la ora 8.30 în această dimineață pentru a fi alături de cetățenii români rămași fără nici o alternativă (aproximativ 40 de oameni). In acest moment, pentru toți cetățenii români au fost găsite alte zboruri urmând a pleca în următoarele ore către destinațiile solicitate.

Din discuțiile avute de consulul Viorica Calcan cu reprezentanții aeroportului, a rezultat faptul că aceste situații nu sunt cazuri izolate si ca, probabil, pe viitor se vor înmulți.

În acest context, este bine cetățenii români să fie bine informați cu privire la drepturile si obligațiile lor înainte de a pleca în calatorie, și să și le solicite in special cu o cursa low cost. mai multe informații pe site-ul

https://wizzair.com/ro-ro/informatii-si-servicii/preturi-reduceri/rambursari-si-compensatii#/

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/faq/index_ro.htm

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1476179175834&uri=CELEX:32004R0261

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Mirela Bălan, pictorița din Huși afirmată în Italia: «Așa am devenit o artistă cunoscută»

Alegeri locale la Chișinău: Îngrijorări tot mai mari că alegerile din 20 mai vor fi cu un înalt risc de fraudare