in

Cutremur politic în Italia, triumful alianței de centru-dreapta în Umbria, M5S se prăbușește sub 8%

Alianța de centru-dreapta câștigă alegerile regionale în Umbria, cu 57%, 20 procente în plus față de alianța Pd – M5A, aortidele care formează guvernul Italiei.

Victoria centrului-dreapta este netă, cu mult peste așteptări, mai ales că Umbria era supranumită „fortăreața roșie”, fiind condusă de zeci de ani de stânga.

Donatella Tesei și Matteo Salvini

Acum candidata Donatella Tesei a câștigat, cu 57.5%, față de 37,5%, scorul obșinut de Vincenzo Bianconi, susținut de PD și M5S.

Lega este cel mai votat partid, cu 37% din voturi, în timp ce fostul partid aliat, M5S, a ajuns la 7,4%. Salvini a dat un verdict necruțător: guvernul de la Roma este abuziv, țara trebuie să meargă la alegeri anticipate, pentru a pune în acord componența Parlamentului și a guvernului cu votul popular. Matteo Salvini a „răzbunat” sfârșitul traumatic al guvernului format cu aliatul Di Maio.

Un rezultat extraordinar a obținut Fratelli d’Italia, 10%, de neimaginat în Umbria pentru partidul condus de Georgia Meloni. Al treilea aliat al centrului-dreapta, Forza Italia, s-a oprit la 5,5%, confirmând tendința de scădere a partidului lui Silvio Berlusconi.

Matteo Salvini a declarat: „În Umbria scriem o pagină de istorie”. Vicepreședintele Forza Italia, Antonio Tajani: „Mesajul italienilor este că vor un guvern de centru-dreapta„.

Liderii alianței de centru-stânga și candidatul lor, înainte de alegeri

PD, care a guvernat mereu regiunea, a luat doar 22%. Trebuie amintit că alegerile în Umbria au fost convocate după un uriaș scandal în sectorul sanitar, în urma căruia președinta Regiunii, Catiuscia Marini (PD), și-a dat demisia. Scandalul a fost declanșat de reprezentanții M5S, tocmai cei care acum au făcut alianță electorală cu PD. Se vede că electorii nu au apreciat această alianță.

Trebuie supus și că afluența a fost foarte bună, cu 13% mai mult decât la ultimele regionale, ajungând la 64%, dezmințind astfel stereotipul conform căruia cetățenii nu mai sunt interesați de politică.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Caz din Italia: ”Învățătoarea l-a îmbrâncit cu violență pe copilul meu, urlând la el în fața tuturor. Ce pot să fac?”

A fost incendiată mașina unei românce la Canicattì, în centrul orașului, Carabinierii au deschis o anchetă