in

Daniel Rusu, patron în construcții la Latina: ”Am renăscut ca pasărea Phoenix”

Un român din Latina face parte dintre puținii constructori care reușeau, în 2013, să aibă și profit și să nu fie nevoit să disponibilizeze angajați. Secretul, ne spunea Ovidiu Daniel Rusu în urmă cu trei ani, este reinvestirea banilor câștigați și formarea unei echipe care respectă munca și angajatorul.

Ovidiu Daniel Rusu, 34 de ani, originar din Arad, locuiește la Latina, în regiunea Lazio. A venit în Italia în 1998 și de atunci a trecut prin toate etapele meseriei de constructor. În țară nu pusese piciorul pe șantier și nu avea idee ce înseamnă meseria de zugrav, faianțer, tâmplar sau electrician. “Am plecat în urmă cu 15 ani, hotărât să mă stabilesc în Italia. Era o perioadă foarte grea în România, nesigură. Nu că acum ar fi altfel, dar atunci eram foarte tânăr și doream să cresc, să-mi fac o carieră, o afacere. Îmi pierdusem nădejdea că prin muncă cinstită poți realiza ceva important. Am cunoscut câțiva oameni de afaceri italieni, învățasem limba din țară destul de bine, iar în momentul în care unul dintre ei mi-a dat o speranță, că aș putea găsi de muncă aici, nu am stat mult pe gânduri.”

A plecat din țară hotărât să se stabilească definitiv în Italia. L-a așteptat o surpriză neplăcută din partea celui care îi promisese ajutor, dar nu s-a dat bătut. “Italianul care promisese că mă ajută nu s-a ținut de cuvânt. M-am trezit că nu am un loc de muncă și evident, un venit. Am apelat la o rudă, care m-a primit în casă, iar apoi mi-am căutat singur de lucru. Știam cât de cât limba din țară. În final m-am descurcat. Am găsit la negru, dar aveam un venit. Am lucrat și în agricultură și apoi am început să intru în lumea construcțiilor. După un an și jumătate deja mi-am închiriat singur o casă. Eu am considerat acel moment începutul integrării mele în Italia”.

Visul unei firme

Au urmat ani de muncă “la negru”, perioadă în care a învățat meserie și a cunoscut problemele cu care se confruntă cei din această ramură. Ideea de a-și deschide o firmă proprie a fost mereu visul său. “Am fost și angajat la o firmă, am lucrat și la negru. Mereu în construcții. Le-am cunoscut pe toate, și pe alea bune și pe alea rele. Știu ce avantaje sau dezavantaje îți oferă această meserie, cum și dacă rentează să lucrezi cu acte în regulă sau pe blat. Cert este că dacă vrei să faci treabă serioasă și te gândești pe termen lung, nu trebuie să existe munca la negru. Aici discuția e lungă, legată de drepturi, de obligații și nu în ultimul rând de valoarea lucrărilor. Nu poți obține lucrări mari, importante dacă ești la negru. Nu poți participa la licitați, la lucrări publice, etc. Nu mai vorbesc de angajați, care în caz de accidente sau drepturi bănești au doar de pierdut.”

Fenice (Phoenix)

În 2008, Daniel Rusu a deschis o “partita Iva”, dar după numai câteva luni a fost nevoit s-o închidă. În anul 2012 a încercat din nou și a deschis o firmă de construcții în bună regulă, pe care a denumit-o “Fenice”. “Ideea numelui firmei mi-a venit de la eșecul pe care l-am avut în urmă cu cinci ani. Am crezut într-un fel de renaștere și am deschis din nou. Acțiunea am comparat-o cu legendara pasăre Phoenix, ca o renaștere a visului meu de când sunt în Italia, acela de a avea o firmă de succes. Și acum pot spune că am reușit.”

După numai un an de la înființarea “Fenice”, firma avea șase angajați permanenți, lucrări importante și este cunoscută. Planurile arădeanului nu se opresc aici. “Am avut și nouă angajați, dar a trebuit să renunț la trei dintre ei. Nu s-au conformat cerințelor pe care le are echipa mea. Eu am hotărât să lucrez pe niște principii clare, legate de profesionalism și încredere între oamenii din firmă. Trebuie să ai satisfacție după munca pe care o prestezi, să visezi și să te gândești mereu la o carieră, la un permanent salt de calitate și să fii pregătit pentru sacrificii. E greu să realizezi ceva fără sacrificii. Pe aceste principii am pornit cu băieții, iar astăzi, la scurt timp de la înființare, pot spune că am un cuvânt de spus și contez în această breaslă.”

Secretul succesului

Care este secretul succesului său și a firmei? “Eu nu am venit în Italia să mă îmbogățesc, ci să-mi construiesc o familie și carieră. Eu nu am venit să-mi cumpăr o mașină scumpă sau un apartament și să plec. Am venit să prind rădăcini. O familie frumoasă am, doi copii mi nunați, iar firma a intrat pe făgașul bun. Secretul? Am reinvestit mereu banii câștigați și mi-am făcut o echipă de oameni serioși, responsabili și în care am încredere. Iar încrederea reciprocă, într-o echipă, e fundamentală. Când am ales angajații, toți români, i-am pus pe primul loc pe cei cu familie, cu responsabilități și profesioniști buni. Dar vreau să dau o șansă și celor tineri, neexperimentați. E de ajuns să facă munca de constructor din plăcere, cu pasiune.”

Ideea de a se reîntoarce acasă nu a dispărut definitiv din mintea arădeanului, însă acum nu e momentul. “Ceea ce văd și aud, că se întâmplă în țară, nu-mi pla ce deloc. Nu e momentul reîntoarcerii. E aceeași corupție și nesiguranță, mai ales pentru cei care vor să muncească sau să investească cinstit. Poate mai încolo, nu pot spune că mi-a dispărut ideea de a mă întoarce în țară.”

Andi Rădiu
[email protected]


Citiți și:

Înapoi acasă după 11 ani de Italia. ”Mă simt un om împlinit şi respectat, sunt bărbatul care pune pâinea pe masă”

Lăudat în Corriere: “Dormeam într-o ruină, acum am firma mea la Bologna”

”În Italia sunt familii care cred că dacă lucrăm în casele lor, suntem sclavi”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Serial GR 12/ Vieți de ”badante”: ”La 16 ani, câştigam mai mult ca doctorul din sat”

„Congresul pocăiţilor” – Diaspora, închisă în curtea Domnului