Menu
in

De astăzi în Italia sunt 17 regiuni galbene și 4 portocalii, câteva mini-zone devin roșii. Speranza: „Nu înseamnă că pericolul a trecut”

S-au schimbat culorile pe harta epidemiologică a Italiei: 17 regiuni sunt în galben, 4 în portocaliu, dar câteva mini zone devin roșii.

17 regiuni în galben, 4 în portocaliu, niciuna în roșu și niciuna în alb. Aceasta este noua imagine a Italiei în culori, după cele mai recente evaluări ale Comitetului Științific Tehnic.

Pe baza rapoartelor Covid publicate de Institutul Superior de Sănătate cu indicele Rt care se situează la 0,84, acestea vor fi în zona galbenă: Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Provincia Autonomă Trento, Sardinia, Toscana, Valle d’Aosta, Veneto. Zona portocalie, pe de altă parte, pentru provincia autonomă Bolzano (care, totuși, intră în lockdown cu ordonanță regională), Puglia, Sicilia, Umbria.

Speranza: „Precauție maximă”

„Zona galbenă nu înseamnă pericol trecut”, avertizează ministrul Roberto Speranza într-o postare pe Facebook. „Avem nevoie de cea mai mare prudență în toată țara. Nu trebuie să subminăm progresul din ultimele câteva săptămâni, rezultatul sacrificiilor făcute până acum. Virusul circulă și riscul, datorat și variantelor, rămâne ridicat. Nu ne putem juca cu focul ”, scrie Speranza.

„Aproape toată Italia din zona galbenă nu înseamnă că ne-am întors la normal”, reiterează Franco Locatelli, președintele Consiliului Superior al Sănătății. „Este important să nu schimbăm cursul care ne-a adus până aici, dacă situația s-a îmbunătățit, este datorită întregii țări”, a declarat el la o emisiune TV.

Regulile din zona galbenă

Carantina nocturnă este între orele 22:00 – 05:00, interval în care vă puteți deplasa numai din motive de muncă, situații de necesitate sau din motive de sănătate, cu autocertificare.

Rămâne obligația de a purta o mască chiar și în aer liber, cu excepția copiilor cu vârsta sub șase ani, a celor care fac sport și a celor cu patologii. Până la 15 februarie, orice mișcare în interiorul și în afara teritoriilor diferitelor regiuni sau provincii autonome este interzisă, cu excepția celor pentru necesități de muncă, situații de necesitate, motive de sănătate.

Vizite – O singură dată pe zi este permisă vizita într-o altă casă privată locuită din aceeași regiune sau provincie autonomă, între 5 și 22, pentru maximum două persoane în plus față de cele care locuiesc deja în casa de destinație. Cei care se mută pot aduce, fără limită, cu ei copii sub vârsta de 14 ani și persoane cu dizabilități sau persoane care nu sunt autosuficiente care trăiesc împreună.

Școală – Liceele adoptă predarea față în față cu cel puțin 50% și în limita a 75%. Pentru școlile gimnaziale și elementare, rămâne predarea față în față, dar cu obligația unei măști pentru copiii de peste șase ani. Universitățile organizează predarea cu autoritățile regionale.

Baruri și restaurante – Pentru baruri și restaurante, regulile de deschidere rămân de la 5 la 18, livrarea la domiciliu este permisă, posibilitatea de a lua la pachet cu interzicerea consumului la fața locului sau în apropiere. Muzeele pot rămâne deschise de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale.

Rămân închise cinematografe, teatre, săli de pariuri, săli de jocuri, discoteci, săli de bal, săli de concerte, săli de sport, piscine, parcuri tematice, spa-uri, spa-uri. Magazinele sunt deschise, dar mallurile sunt închise în weekend. Stațiunile de schi au fost închise până pe 15 februarie, sub rezerva autorizării autorităților regionale, pe baza situației de sănătate.

Micro-zonele roșii

S-au stabilit micro-zone roșii, unde situația este îngrijorătoare. De astăzi, 8 februarie, până în 21 februarie în Umbria, în municipalitățile din provincia Perugia și în cele din Amelia, Attigliano, Calvi dell’Umbria, Lugnano în Teverina, Montegabbione și San Venanzo din provincia Terni, o ordonanță a regiunii prevede intrarea în vigoare a celor mai restrictive măsuri. În Toscana, din cauza prezenței cazurilor de variantă braziliană și sud-africană, zona Chiusi din Siena va fi „ roșie” timp de o săptămână. Toate școlile de toate tipurile și nivelurile au fost închise și activarea învățământului la distanță.

Măsuri speciale în Abruzzo, unde revine învățământul la distanță pentru licee, în timp ce zona Tocco da Casauria va fi zona roșie. În Sicilia, președintele Regiunii Nello Musumeci a prevăzut deja intrarea în vigoare a zonei roșii pentru Tortorici în Messina de vinerea trecută.

Zonă roșie este și în Molise, cu restricții pentru 27 de municipalități: Termoli, Acquaviva Collecroce, Casacalenda, Castelmauro, Civitacampomarano, Colletorto, Guardialfiera, Guglionesi, Larino, Mafalda, Montecilfone, Montefalcone del Sannio, Montemitro, Montenero di Bisaccia, Montorio nei Frentani, Palata, Portocann, Portocan Ripabottoni, Rotello, San Felice del Molise, San Giacomo degli Schiavoni, San Giuliano di Puglia, San Martino in Pensilis, Santa Croce di Magliano, Tavenna și Ururi.

În fine, trei săptămâni de lockdown pentru Tirolul de Sud.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version