Menu
in

De la ”Sindromul Italia”, la Alzheimer. Medici români de la Spitalul Socola din Iași, prezenți în Italia la perfecționare

Medici români de la Spitalul Socolo din Iași, aceiași care au studiat afecțiunile create de ”sindromul Italia”, au fost prezenți pentru două zile în Italia, la Montecatini Terme, Toscana, de această dată fiind interesați de studierea și tratarea demenței, a bolnavilor afectați de Alzheimer.

”Cine este un „nebun”? De data asta iți răspund fără să mă învârt în jurul cozii. Nebunia este incapacitatea de a-ți comunica ideile. E ca și cum ai fi într-o țară străină: vezi totul, înțelegi ce se întâmplă în jurul tău dar ești incapabil de a te face înțeles și de a fi ajutat pentru că nu înțelegi limba.” (Paolo Coelho).

Se vorbește de demență atunci când o persoană manifestă un declin progresiv al memoriei și al altor funcții cognitive și atunci când este compromisă capacitate de a desfășura activitățile zilnice: comunicare, orientare, activitate cotidiană. Demența poate fi de asemenea o alterare a modului în care o persoană se comportă sau își exprimă propriile emoții.

Anul acesta, în Toscana, la Motecatini Terme, a avut loc cel de-al IX-lea congres național al centrelor de zi Alzheimer, principala întâlnire științifică dedicată demențelor, congres care aduce în fiecare an cei mai mari specialiști italieni din domeniu.

A IX-a ediție a acestui Congres s-a ținut în incinta Teatrului Verdi din Montecatini Terme, în zilele de 18 și 19 mai. Organizatorul a fost profesorul doctor Giulia Massotti, președintele onorific al Societății Italiene de Geriatrie și  Gerontologie. Printre participanți au fost dr. Carlo Adrianoi Biagini, dr. Enrico Musselo și alte somități medicale ale acestui domeniu.

Anul acesta a fost invitată și o delegație de tineri medici de la Spitalul Socola din Iași. ”Nașa” acestui eveniment a fost Ioniță Ingrid Santina, asistent medical și doctor în științe de asistență, coordonator sanitar al Centrului ”Villa Magli”, structură de elită în tratarea demenței.

Delegația română a fost compusă din doctor Popescu Alexandra Maria, neurolog, doctor Mucenică Bogdan Georgian, medic primar, doctor Rădulescu Ionuț Dragoș, medic rezident psihiatrie și doctor Alexandru Marcel, medic rezident psihiatrie.

Spitalul Socola din Iași are în vedere un proiect dezvoltare a unei secții dedicate bolnavilor cu demențe tip Alzheimer, același spital, care cu ceva timp în urmă s-a ocupat de ”sindromul Italia”.

Statisticile ce privesc demențele în Italia sunt îngrijorătoare, fiind diagnosticate 1,3 milioane de persoane, din care 10% sunt cei trecuți de 60 de ani. Doar în Toscana sunt aproximativ 60.000 de bolnavi, din care în Florența circa 20.000. Vorbim de persoane care încet, încet își pierd memoria și autonomia, câteodată având manifestări atât de agresive, deci având nevoie de asitență continuativă.

Nici în România statisticile nu sunt mai bune. Diagnosticate sunt peste 300.000 de persoane.

Pentru prima dată în România, la Iași, la Institutul de Psihiatrie de la Socola se va construi un sat pentru bolnavii de Alzheimer. Proiectul cuprinde două obiective: primul este depistarea pacienților în stadiul de pre-demență a bolii Alzheimer, prin screening populațional, prin determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici, anumite bioproteine; al doilea obiectiv este construirea unui sat Alzheimer la secția exterioară Bîrnova, după modelul olandez de asistență a pacienților cu asemenea boală, în stadiul doi, adică în stadiul mediu de evoluție a bolii.

Se speră ca aceste schimburi de experiență dintre medicii români și italieni să aducă rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește sănătatea mintală a pacienților.

Organizatorii congresului italian s-au arătat dispuși să ofere colaborarea pentru noului proiect al Institutului de psihiatrie Socola. Văzând interesul tinerilor medici români spre noi orizonturi în materie de cură și asistență a persoanelor afectate de demență, realizarea proiectului nu poate fi decât un succes.

Olivia Tudor, Florența

”Sindromul Italia“ face ravagii: «În orice ţară pleci, e foarte greu»

”Sindromul Italia” face ravagii printre româncele plecate la muncă: ”Tratamentul poate dura chiar toată viața”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version