Menu
in

Din istoria imigrației: “Să-i aruncăm în mare pe italieni”

Ce problematici, acești imigranți. Hălăduiesc pe străzi, dorm înghesuiți într-o cameră, se ceartă și se înfruntă înarmați cu cuțite. De ce să nu-i aruncăm în mare sau să-i arestăm pe toți?


Ilustrația pe care o prezentăm este de la finele anilor 1800. Dar propunerile xenofobe nu sunt diferite de cele care circulă în Italia în mass-media, pe rețele sociale și altele, deseori vehiculate de personaje publice care din ”nu imigranților” și-au făcut drapelul.

În acest caz, imigranții erau italienii care în secolul XIX au debarcat în New Orleans, Statele Unite. Acolo au ajuns cu navele cu aburi provenite din Sicilia și acolo se tipărea The Mascot, un ziar care cu seninătate reprezenta ”populația italiană” drept un cuib de răufăcători mustăcioși, de închis în cuști și scufundat în ocean pentru ”a se elibera de ei”.

Nu prea îți vine să râzi văzând sentimentele antiitaliene din New Orleans din acele vremuri, când s-a consumat unul dintre cele mai mari linșaje din istoria SUA.

Pretextul a fost achitarea unui grup de imigranți judecați pentru uciderea șefului Poliției, victimă probabil a asasinilor mafiei. Șeriful, printr-un anunț publicat într-un ziar, a cerut ”bravilor cetățeni” să mergă în masă, ”gata de acțiune” pentru a ”remedia eșecul justiției”. Mulțimea a luat cu asalt închisoarea și a ucis cel puțin nouă italieni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version