in

Făina de insecte ajunge și în Italia: decretele publicate în Monitorul Oficial, cum va fi folosită

Făina de insecte ajunge și în Italia. Carne de cultură nu, dar făină de insecte da. La 29 decembrie, au fost publicate în Monitorul Oficial decretele care reglementează comercializarea produselor derivate din patru soiuri de insecte. Este vorba despre larvele de viermișor de făină (Alphitobius diaperinus), viermișori galbeni (Tenebrio molitor), lăcuste migratoare și greieri domestici (Acheta domesticus). Toate sub formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere.

Așadar, este oficial: în Italia nu ne vom putea bucura deocamdată de o friptură făcută din carne de cultură, dar putem produce, vinde și cumpăra alimente făcute din făina acestor insecte, scrie corriere.it.
>>> Citiți și: Schimbarea de viață a lui Nicole și Luca: ”Am lăsat barul și am cumpărat 500 de oi”

Făina de insecte ajunge și în Italia

Vestea a făcut înconjurul internetului și, în ciuda faptului că era foarte așteptată, a creat o oarecare nervozitate la Ministerul Agriculturii. Atât de mult încât, pe 3 ianuarie, Francesco Lollobrigida a scris într-o postare pe o rețea de socializare că decretele publicate în Gazzetta „nu „liberalizează” consumul de făină și alimente derivate din insecte”. O afirmație care părea să contrazică total decretele.

Dar chiar Lollobrigida a fost cel care a explicat imediat după aceea că da, în Italia pot fi produse și comercializate alimente produse cu insecte, așa cum prevede autorizația care a avut loc la nivel european și care ‘obligă fiecare țară care face parte din UE’. În orice caz, guvernul a introdus „reguli foarte stricte” (din nou cuvintele lui Lollobrigida) pentru producători, „menite să-i informeze minuțios pe cetățenii noștri consumatori, astfel încât oricine dorește să poată evita cu ușurință să cumpere aceste produse, sau invers”.
>>> Citiți și: Italia, maxi-fraudă de peste trei milioane de euro, implicate 900 de persoane, ”fabrica de bani” era condusă de un român

Condițiile de comercializare

În ceea ce privește Italia, guvernul Meloni a dorit să sublinieze că toate alimentele pe bază de insecte vor trebui să aibă o etichetă bine vizibilă pe ambalaj care să informeze cumpărătorul despre tipul de insecte conținute în alimente, cantitatea de insecte utilizată, țara de origine și indicațiile obișnuite privind eventualele riscuri de reacții alergice. Până acum, nimic deosebit de diferit față de orice altă etichetă de produs alimentar.

Diferența, dacă este cazul, este că produsele în cauză trebuie să fie puse în vânzare în compartimente separate, semnalizate cu panouri corespunzătoare. Acest lucru poate reprezenta o dificultate pentru producători, deoarece comercianții au o utilizare limitată a spațiului, iar expunerea poate duce la unele costuri suplimentare care pot descuraja vânzătorii să distribuie produsele în magazinele lor. Pe de altă parte, o prezentare specială poate determina mai mulți consumatori să încerce noutatea culinară.

Desigur, decretele conțin și sancțiuni pentru contravenienți, subliniază ministrul Lollobrigida în postarea sa. Dar chiar și aceasta se aplică deja tuturor celor care produc ceea ce punem apoi pe mesele noastre. Fie că este vorba de o felie de șuncă sau de o pizza cu făină de lăcuste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O badantă a dus-o pe bătrâna îngrijită din Italia în România și a sechestrat-o, furt de 300.000 de euro

Cazul celor două românce ucise în Naro: român de 24 de ani arestat. Detaliile șocante ale dublei crime