in

Fenomenul care a cuprins toată Italia: ”sclavia modernă”. Caporalat în agricultură și la Forlì-Cesena

Nu numai în Puglia sau în Sicilia, ci și în alte părți ale Italiei există fenomenul „caporalatului”. Un fenomen trist care provoacă durere și ilegalitate nu numai în sud, ci și în alte părți ale Italiei cu puternică vocație agricolă, cum este Emilia Romagna, unde forța de muncă străină la cost aproape zero (4-5 euro pe oră este plata de foame) oferă bazine de ilegalitate tot mai intolerabile.

La Forlì-Cesena, prefectura a înființat o comisie permanentă de coordonare cu sindicatele, împotriva muncii la negru și caporalatului în agricultură. Prima reuniune a comisiei a avut loc în 16 februarie, lucrările fiind coordonate de prefectul Fulvio Rocco de Marinis.

La reuniune a participat și Manuela Del Piccolo, secretar al Ugl din  Forlì-Cesena și Rimini, care a declarat: ”De mai mult timp oferim asistență și consiliere sindicală subiecților cei mai vulnerabili din această filieră a muncii. Strângem denunțurile de ilegalitate chiar dacă observăm că acești lucrători «sclavizați» renunță să se expună de teama represaliilor sau de a pierde chiar și un loc de muncă instabil. Și la Forlì-Cesena există problema muncii agricole la negru și a caporalatului, o tristă plagă socială, cu lucrători străini deseori clandestini și neînregistrați, unde calitatea, condițiile și legalitatea muncii sunt factori aproape inexistenți, invizibili pentru sistemul Inps și Inail, Statului și Regiunilor”.

Denunțurile nu sosesc numai din partea forței de muncă străine. Mulți italieni, din vina crizei, au fost constrânși să se întoarcă să lucreze pe câmp și în unele cazuri în condiții de ”sclavie” modernă.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La ce-a mai candidat? Deputatul Manuel Costescu, ales în diaspora, DEMISIONEAZĂ: «Vreau să stau cu copiii, n-am timp de Parlament»

VIDEO – Follonica, două rome batjocorite și închise în cușcă precum animalele. Doi tineri italieni anchetați