Menu
in

Fontana di Trevi, monedele rămân la Caritas. Primăria Romei renunță

Tradiția romană de a arunca monede în Fontana di Trevi a devenit un ritual turistic mondial după apariția filmului „Three Coins in the Fountain“, realizat în 1954 de regizorul român emigrat în America, Jean Negulesco. Construită în perioada 1732-1762, la cererea papei Clement al XII-lea, Fontana di Trevi atrage milioane de curioşi în fiecare an. Fiecare turist care ajunge acolo aruncă o monedă pentru a se întoarce, după cum spune superstiția.

Pare puțin, dar cent cu cent, se adună sume uriașe: monedele aruncate de turiști în Fontana di Trevi ajung la o valoare de un milion și jumătate de euro, în fiecare an. Bani care ar tenta pe oricine, începând cu Primăria Romei, care suferă de mulți ani de constrângeri bugetare. Până acum au fost luați de Caritas, organizația de voluntariat a bisericii catolice.

Primăria Romei, în frunte cu Raggi, a pornit ofensiva: În consiliul de la Campidoglio a fost votat un act, la propunerea consilierei pentru politici sociale, Laura Baldassare, prin care Caritas primea încă trei luni dreptul de a lua banii, după care fondurile ajungeau la ACEA, societatea comunală de apă și electricitate, care promitea investirea banilor în principal în proiecte sociale și întreținerea patrimoniului cultural.

Evident, inițiativa a deranjat Vaticanul, iar „Osservatore Romano” și „Avvenire” au exprimat critici severe, devenite imediat și politice. ”Bani luați de la săraci”, a titrat Avvenire. La Roma sunt peste 10.000 de săraci care beneficiază de pe urma acestor bani. Numeroşi italieni s-au declarat împotriva acestui demers şi au cerut Consiliului Municipal să-şi reconsidere poziţia

Don Benoni Ambarus, directorul român al organizației Caritas din Roma, s-a declarat îngrijorat, dar a spus că speră să continue colaborarea cu Primăria Romei. Biserica catolică și-a exprimat pe toate căile furia.

După o săptămână de polemici, Virginia Raggi a semnat un text în „Osservatore Romano” în care neagă intenția Primăriei de a lua banii de la Caritas. „Nu doar că banii vor rămâne la Caritas, dar vor avea mai mulți bani.” Toți banii de la Fontana di Trevi, plus alți 200.000 de euro de la celelalte fântâni istorice din Roma. „Garantez eu”, a promis Raggi.

Nu toți sunt mulțumiți, din consiliul cu majoritate 5 Stele, începând de la inițiatorul schimbării, Baldassarre, fost manager Unicef: «Am vrut să spargem un monopol, pentru a finanța proiecte sociale, dar gestionate de instituții laice, nu numai religioase”, a declarat consiliera.

Acea va aduna banii și îi va da în continuare la Caritas. Pentru această operațiune de numărare a banilor, Acea va primi 2000 de euro pe an.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version