in

Giuseppe Conte s-a salvat la limită, Senatul i-a acordat votul de încredere – VIDEO

Premierul italian Giuseppe Conte a câştigat marţi un vot crucial de încredere în Senat, însă guvernul său de coaliţie, lipsit de o majoritate absolută, a ieşit foarte slăbit din această încercare.

Criza politică a izbucnit după ce Matteo Renzi a retras sprijinul partidului său din coaliţie, invocând modul în care premierul a gestionat pandemia noului coronavirus şi criza economică. Din guvern au plecat doi miniştri şi un secretar de stat aparţinând Italia Viva (IV), potrivit Agerpres.

Conte a obţinut 156 de voturi pentru şi 140 împotrivă în camera superioară a parlamentului italian (care are 312 locuri), unde majoritatea absolută este de 161 de voturi. 16 senatori Viva Italia, partidul fostului prim-ministru Matteo Renzi, s-au abţinut de la vot.

Câţiva senatori neafiliaţi, dar şi doi senatori Forza Italia şi un senator IV au compensat o parte din abţineri.

Giuseppe Conte a făcut luni un prim pas câştigând votul de încredere în Camera Deputaţilor, unde cei doi piloni ai coaliţiei sale, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) au majoritatea.

În timpul discursului din Senat, premierul a declarat că îşi doreşte „doar proeuropeni în majoritate”, spunând „nu naţionaliştilor şi celor care au aspiraţii suveraniste”.

Un apel la mobilizarea senatorilor de stânga în faţa spectrului alegerilor legislative anticipate care, potrivit sondajelor, ar oferi o cale alianţei dintre dreapta lui Silvio Berlusconi (Forza Italia) şi extrema dreaptă a lui Matteo Salvini (Lega) şi Georgia Meloni (Fratelli d’Italia).

Convins că Giuseppe Conte nu va putea guverna mult timp cu o majoritate relativă atât de restrânsă, cele trei grupări de opoziţie au declarat marţi că „lucrează pentru construirea alternativei”.

După voturi succesive în ambele camere, viitorul premierului Conte ca şef al executivului nu este ameninţat pe termen scurt, dar marja sa de manevră riscă să se reducă semnificativ deoarece Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică, o consecinţă a pandemiei care a ucis peste 83.000 de persoane.

Italia este obişnuită cu guvernele slabe sau minoritare. Din 1946, Italia a avut 29 de prim-miniştri şi 66 de guverne.

Matteo Renzi îl critică pe Conte pentru conţinutul programului de stimulare a economiei în valoare de 222,9 miliarde de euro. De asemenea, îl acuză că s-a aliniat la M5S şi că a „risipit banii publici” prin acordarea de reduceri fiscale şi ajutoare de urgenţă în loc să profite de avantajele europene pentru a investi şi a face reforme structurale. El solicită, de asemenea, recurgerea la Mecanismul European de Stabilitate.

Analiştii italieni îl suspectează pe Matteo Renzi că urmăreşte să capteze atenţia mediatică deoarece partidul său, creditat cu mai puţin de 3% din intenţiile de vot, riscă să nu obţină voturi suficiente într-un scrutin anticipat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Secretul lui Călin Georgescu: „De douăzeci de ani fac zilnic baie în apă rece ca gheața”

Bogdan Aurescu, după ce s-a vaccinat: „Vom face totul pentru a asigura călătoria cetățenilor români în afara țării”