in

Gripă în Italia: peste 500.000 de persoane la pat

Febră, dureri de oase, epuizare. Peste 467.000 de italieni au ajuns la pat din cauza gripei de la începutul supravegherii epidemiologice. Cifrele au fost amintite de medicii de familie reuniți la un Congres al Societății Italiene de Medicină Generală (SIMG) la Firenze. ”Și anul acesta – se spune într-un comunicat – sezonul gripal s-a prezentat în avans față de anii precedenți și astfel vârful este prevăzut în jurul Anului Nou. Anul acesta virusul gripal este mai puțin agresiv, însă va afecta un număr mai mare de persoane, așa cum deja s-a întâmplat în emisfera sudică”.

Potrivit ultimelor date disponibile în 2016-17, se estimează că în Italia au fost cu 2.000 de decese în plus față de sezonul anterior. Este vorba de date în linie cu media europeană și fenomenul s-ar putea repeta și anul acesta. ”Rezultă astfel fundamental ca toți cetățenii să se vaccineze cât mai curând împotriva patologiei. Pacientul va putea beneficia de protecția vaccinului și pentru alte două maladii: pneumonie și alte boli invazive determinate de pneumococ și Herpes zoster și complicațiile sale de temut, nevralgia post-herpetică”.

”Reînnoim invitația pentru ca toți, și nu numai categoriile de persoane cu risc, să se imunizeze – afirmă Claudio Cricelli, președinte național SIMG. Campania de vaccinare împotriva gripei a avut în primele săptămâni un rezultat bun în rândul populației”.

”În multe dintre cabinetele și ambulatoriile noastre – continuă Cricelli – stocurile de vaccin s-au epuizat în numai câteva zile. Ar putea fi o prima dovadă a unei regăsite și reînnoite încrederi a cetățenilor față de aceste importante măsuri sanitare care salvează viața, după ani de inexplicabilă neîncredere.

Amintim că trebuie în mod absolut să se imunizeze pacienții afectați de boli cronice, cardiovasculare și respiratorii, bătrânii, copiii și femeile însărcinate. Pentru toate aceste persoane vaccinul este gratuit și este de ajuns să se ducă cât mai curând la propriul medic de familie. Toți ceilalți pot să-l achiziționeze în mod liber de la farmacie”.

”În cadrul sistemului sanitar național, suntem primii interlocutori ai cetățenilor și cu ei avem o relație de încredere consolidată și privilegiată – adaugă Ovidio Brignoli, vicepreședinte național SIMG. Tocmai din acest motiv trebuie să fim noi primii care dau un exemplu bun, supunându-ne în mod regulat imunizării. Însă actualmente mai puțin de 10% dintre medicii italieni se vaccinează în mod regulat împotriva gripei”.

”Sezonul trecut, gripa a afectat în total peste 5.300.000 de italieni și a făcut să se înregistreze tot atâtea sindroame respiratorii acute. Vaccinul antigripal poate proteja cu până la 85% o persoană adultă și beneficiile sale nu se confirmă numai la nivel individual. Cut cât se imunizează mai multe persoane, cu atât mai mare va fi izolarea virusului grație așa-numitului «efect de turmă»”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Egoismul naţional – o nouă sintagmă inventată pentru a combate naţiunile

Vânați în toată Europa: gestionau o vastă rețea de case de toleranță în Sardegna. Soți români arestați