in

Iată cum readuc la viață autoritățile din Italia un sat aproape pustiu, cum investesc 20 de milioane de euro

Iată cum readuc la viață autoritățile din Italia un sat aproape pustiu, cum investesc 20 de milioane de euro.

Autorităţile din satul italian Calascio folosesc fondurile europene pe a readuce localitatea la viaţă. Ele doresc să restaureze ruinele şi să reia turismul. Totul cu ajutorul unui proiect în valoare de 20 de milioane de euro.

Acesta este parte a planului european de redresare post-COVID-19, al cărui prim beneficiar este Italia, cu 191,5 miliarde de euro în perioada 2021-2026, relatează AFP miercuri.

Calascio este situat pe un versant de munte şi înconjurat de vârfurile înzăpezite din Abruzzo, la est de Roma. Este unul dintre cele 21 de sate pe cale de a fi complet abandonate care au fost selectate pentru a beneficia de aproximativ 420 de milioane de euro puse la dispoziţie de guvernul condus de Mario Draghi.

Vreți să deveniți proprietarii unui întreg sat italian, îl găsiți scos la vânzare pe eBay

Iată cum readuc la viață autoritățile din Italia un sat

Scepticii nu ratează ocazia de a pune la îndoială capacitatea acestor mici municipalităţi de a cheltui asemenea sume până la termenul limită din 2026. În cazul Calascio, această sumă reprezintă nu mai puţin de 154.000 de euro pe cap de locuitor.

În mai multe regiuni, acest proiect de anvergură naţională a tensionat relaţiile dintre satele selectate şi cele lăsate deoparte. Suscită temeri de risipă şi fraudă.

Primarul din Calascio, Paolo Baldi, neagă aceste îngrijorări. „Vrem să readucem satul la viaţă”, a explicat pentru AFP acest fost ghid montan, originar din Roma, care în 1993 a restaurat o casă abandonată în care s-a mutat împreună cu familia sa.

Calascio avea de 15 ori mai mulți locuitori în urmă cu 100 de ani

Calascio, care a fost cândva prosper datorită comerţului cu lână. A trecut de la peste 2.000 de locuitori la începutul secolului XX la 130 în prezent, aproape toţi în vârstă. În timpul lunilor de iarnă, numai 70 de oameni locuiesc aici.

În ultimii 12 ani, Calascio a înregistrat doar trei naşteri, iar satul nu are magazin alimentar sau şcoală.

”Ştiţi care a fost cel mai mare eveniment din Calascio în acest an? Naşterea unui bebeluş”, a declarat pentru AFP Walter Zara, un vânzător de tutun din localitate.

În schimb, vechiul său castel, care atrage o sută de mii de turişti pe an, este încă în picioare. Primarul intenţionează să aloce o mare parte din fonduri, puţin peste 4,6 milioane de euro, pentru a repara pagubele provocate fortăreţei de un cutremur puternic în 2009.

De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru crearea de locuri de muncă şi atragerea de noi turişti. Inclusiv 7,5 milioane de euro pentru o structură hotelieră în mai multe case abandonate din comună şi încă un milion pentru un muzeu.

Locuitorii speră că aceste proiecte vor atrage familii tinere care vor începe noi activităţi.

Ministrul culturii, Dario Franceschini, se bazează pe acest tip de proiect pentru a relansa turismul în regiunile părăsite, mai ales în sudul mai sărac, şi pentru a reduce presiunea asupra unor destinaţii precum Veneţia, ai căror locuitori şi-au părăsit casele din cauza turismului în masă.

,,Astăzi, adevărata bogăţie a Italiei stă în aceste sate mici”, estimează Baldi, subliniind că multe dintre acestea, aflate momentan în declin, ar putea deveni „o forţă de relansare a economiei”.

Calascio mizează astfel pe un centru de formare a ciobanilor. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru creşterea producţiei de brânză. Regiunea este foarte mândră de Marcetto, o brânză tradiţională fabricată cu viermi vii care fac pasta mai fragedă datorită acizilor gastrici ai acestora.

Domenico Ciccone, în vârstă de 78 de ani, şi-a început cariera de cioban la doar 10 ani. El spune că este sceptic în legătură cu interesul tinerilor faţă de această ocupaţie. Fiul şi soţia sa îl ajută la mulsul turmei, dar, în lipsa unei noi generaţii de păstori pentru vara viitoare, a fost nevoit să vândă o mare parte din turmă.

”Este o meserie dificilă, trebuie să îţi placă. Nu poţi să-ţi iei liber într-o zi de sărbătoare, duminica, dacă vremea este rea” a explicat el pentru AFP. ”Un tânăr de 20 de ani care are grijă de oi toată ziua nu va avea multe oportunităţi cu fetele”, a glumit el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
campioana romanca moarta italia

Italia, cadavrul unei femei, găsit într-o geantă în râul Po, pare a fi al unei românce de 27 de ani, campioană la tir

Papa Francisc a sărutat steagul Ucrainei, adus de la Bucha