Menu
in

Înapoi la școală în Italia, lecțiile se vor desfășura fără mască. Iar profesorii vor avea mască transparentă

Nu se vor folosi măștile în clasă, când elevii vor fi așezați pe scaunul lor unic și distanțați la un metru unul de altul. Regula se va aplica tuturor, de la 6 ani până la ultima clasă de liceu.

Astăzi, în ședința programată pentru după-amiaza, comitetul tehnico-științific (CTS) va confirma orientarea din ultimele săptămâni asupra utilizării măștii la școală, anunță Corriere della Sera.

Elevii trebuie să poarte o mască – chiar și de pânză – la intrare și la plecare, când merg la baie, pentru a ajunge la cantină și în timpul pauzei. Dar în timpul orelor, o pot scoate. Pentru profesori, pe de altă parte, CTS prescrie măști chirurgicale (care vor fi disponibile la fiecare școală, la fel ca și dezinfectantul) sau chiar măști transparente, cum ar fi cele pentru surzi, care permit altora să vadă gura și expresia feței, atâta timp cât au toate certificările cerute de lege. Prin urmare, este posibil ca aceste dispozitive să nu fie disponibile pentru 14 septembrie. Și dacă situația se va înrăutăți, în ajunul redeschiderii școlilor, CTS ar putea propune reguli anti-contagiune mai stricte pentru unele zone ale țării.

Ce se va întâmpla de fapt în clasă? Profesorii vor putea scoate masca în timp ce explică: de aceea a fost prevăzută o distanță de doi metri între catedră și prima bancă, pentru a permite scoaterea măștii. Și dacă un elev are o urgență? Profesorul se poate apropia, chiar dacă copilul nu are mască, important este că profesorul are una și că își spală mâinile după ce a ajutat elevul.

În ajunul reluării cursurilor – școlile se redeschid mâine cu consilii școlare și cursuri de recuperare – rămâne multă îngrijorare în special pentru elevii mai în vârstă, cei din licee: nu pentru că pot fi infectați la școală dacă regulile sunt respectate, ci pentru contactele pe care le pot avea după-amiaza, cu alte activități, inclusiv sport, divertisment și diverse lecții.

CTS a respins ipoteza testelor în masă: există probleme de număr – doar în școlile secundare superioare există 2,5 milioane de elevi – și de responsabilitate: ar fi necesar consimțământul părinților, deoarece aceștia sunt minori. Președintele asociației directorilor de școli (NPC) Antonello Giannelli ar dori cel puțin să ceară părinților auto-certificare, în care se afirmă că copilul nu a avut contact cu cei infectați și nu se află în carantină. Federația de asistenți medicali lansează ideea de a trimite cel puțin 8.000 de asistenți medicali la școli.

Pe de altă parte, ceea ce îi îngrijorează nu numai pe directori este problema „lucrătorilor fragili”: în Veneto au sosit deja sute de cereri din partea cadrelor didactice și a personalului auxiliar care cer scutirea de lecțiile față în față din cauza bolii și a vârstei înaintate (aproape jumătate dintre profesori au peste 55 de ani).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version