in

ISTAT. Italia, un popor tot mai bătrân: în 50 de ani, italienii vor fi tot mai puțini, imigranții vor fi peste o treime

Ultimele date comunicate de ISTAT conturează o situație problematică privind situația demografică a Italiei. Acum în Italia sunt 60,7 milioane de persoane, în 2035 populația va ajunge la 58,6 milioane, urmânde să scadă până la 53,7 milioane în 2055.

În concluzie, italienii vor fi tot mai puțini, mai bătrâni și mai longevivi, în special în Nord, și vor face tot mai puțini copii.

În jumătate de secol Italia va avea o înfățișare diferită și imigranții vor lua conducerea. Potrivit ultimului raport ISTAT privind viitorul demografic al țării, în 2065 vor ”dispărea” șapte milioane de italieni.

Viitoarele nașteri nu vor fi suficiente pentru a compensa decesele. Deși este prevăzută o refacere a fertilității (de la 1,34 copii de femeie în 2016 la 1,59 până în 2065), acest lucru nu va fi de-ajuns pentru a determina un număr de născuți care să rezulte, an după an, suficient pentru a reechilibra creșterea numărului defuncților.

Vârsta medie a italienilor va crește de la actualii 44,7 de ani la peste 50 în 2065. Speranța medie de viață a bărbaților va crește de la 80 la 86 de ani și a femeilor de la media de astăzi de 84,6 la peste 90 de ani. Un popor tot mai bătrân, care se va concentra să trăiască în centru-nord, fiindcă Sudul se va goli în mod progresiv.

Imigranții vor fi determinanți. Deși nivelul sosirilor se va reduce de la 300.000 de unități la 270.000 anual până în 2065, se prevede că în această perioadă de timp în Italia vor sosi 14,4 milioane de indivizi. Dacă sunt sumați celor peste 5 milioane de imigranți care se află actualmente în Italia, se estimează că 37% din populație va fi compusă din străini: mai mult de unul la fiecare trei locuitori. Cine vor fi? Sosirile vor fi din Nigeria (21%), Eritreea (12%), Guineea, Gambia, Coasta de Fildeș  (7%) și Senegal (6%).

Este vorba de un exod epocal, pentru perioada care înregistrează cea mai joasă rată de natalitate din istoria lumii, din 500 de milioane de locuitori ai comunității europene numai 16% au mai puțin de 30 de ani.

Ministerul Sănătății din Italia a publicat un document care arată faptul că italienii vor continua să nu facă copii, astfel în 34 de ani 84% din populație va fi formată din bătrâni inactivi. Dar cine va plăti pensiile? În 2015 s-au născut cu 14.000 de copii mai puțin față de anul anterior, este ca și cum ai asista la sfârșitul civilizației italiene, e ca și cum un oraș precum Livorno, Cagliari sau Pescara ar dispărea brusc de pe harta geografică.

Potrivit lui Magdi Allam, fost director adjunct al Corriere della Sera, este începutul sfârșitului. «În esență, faza declinului civilizației romane a început odată cu scăderea natalității – afirmă Allam – cu deschiderea frontierelor pentru străini (pe atunci numiți barbari), odată cu nerespectarea regulilor și ca urmare a dificultăților cetățenilor romani din cauza taxelor excesive care apăsau pe umerii lor și care atunci i-au făcut tot mai săraci».

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un buzoian, candidat la alegerile locale în nordul Italiei, într-o localitate turistică faimoasă: «O voce pentru români»

Scandal după remarca șocantă a președintei unei regiuni din Italia: «Violul este mai inacceptabil dacă este comis de un refugiat»