Menu
in

Italia a început școala cu obligativitatea purtării măştii și testarea masivă a elevilor: ”Unde vor fi pozitivi, vom face test întregii clase”

După mai bine de 6 luni, școlile din Italia se redeschid în majoritatea regiunilor în prezența a peste 5 milioane de elevi, urmând ca spre sfârșitul lunii alte trei milioane să li se alăture. La  ceremonia de deschidere a noului an școlar participă președintele Republicii, Sergio Mattarella, care a ales să meargă la o școală de la Vo, una din localitățile  simbol în lupta anti coronavirus. În Italia peste 35.000 de persoane au murit în urma infectării cu virusul Sars-Cov-2.

13 din 20 de regiuni din Italia deschid astăzi noul an școlar, în ciuda problemelor pe care pandemnia de coronavirus le-a generat. Guvernul de la Roma insistă pentru reluarea cursurilor pe cât posibil în  prezență și încurajează elevii, profesorii și familiile să aibă curaj și responsabilitate pentru ca școala, una din instituțiile esențiale ale statului, să -și poată relua activitatea.

Italia este țara care a alocat 2,9 miliarde de euro pentru începerea noului an școlar, cea mai mare sumă din Uniunea Europeană, spune ministrul italian al  Educației, Lucia Azzolina. Pentru “o școală sigură”, Guvernul a promis că 11 milioane de măști vor fi distribuite zilnic, gratis, în școli și a achiziționat 2 milioane de teste serologice pentru angajații din învățământ. Teste efectuate deja în proporție de 50% care au arătat că 13.000 de profesori și alți angajați din învățământ sunt pozitivi la  virusul Sars-cov 2 și ca urmare, vor trebui să prezinte un test molecular negativ pentru întoarcerea la școală.

În strategia Guvernului cu privire la noul an școlar se află și testarea masivă a elevilor. Un test de salivă cu răspuns rapid, maxim 30 de minute pentru că: ”Acolo unde vor fi pozitivi, vom face test întregii clase și pe eșantioane pentru restul elevilor,” spune Alessio D’Amato, responsabil pentru Sănătate a Regiunii Lazio.  Echipe mobile anticovid vor merge în școli și vor testa elevii. Este așteptată, așadar spre sfârșitul lunii, avizarea testului rapid de salivă de către Institutul Național de Boli Infecțioase din Roma, Spallanzani.

Între timp, părinții au primit prin poștă electronică protocolul sanitar și indicațiile privind accesul elevilor în clase, singuri și urmărind trasee precise, delimitate prin culori și indicatoare adezive. Școala în timpul pandemiei este mult diferită, iar elevilor li se cere maximă colaborare și răbdare: purtarea măștii este obligatorie după 6 ani și în toate situațiile în care un elev își părăsește banca. Părinții sunt cei care măsoară acasă temperatura elevului, iar o valoare de 37,5 grade C înseamnă interzicerea accesului în școală.

Unele regiuni au decis amânarea începerii școlii  spre sfârșitul lunii, după votul la Referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari care se va organiza în multe școli. Lipsesc încă profesorii – circa 50.000 potrivit sindicatului CISL -, lipsesc spații și bănci. Cu toate aceasta,Guvernul condus de Giuseppe Conte dă asigurări că deschiderea școlii astăzi se face în siguranță.

Primul ministru Conte cere fiecăruia să  se implice, să respecte regulile anticovid 19. În timp ce din localitatea Vo, din Veneto, unul din simbolurile luptei anticoronavirus, în prezența președintelui Republicii, Sergio Mattarella, ministrul educației, Lucia Azzolina, anunță începerea noului an școlar pentru 5, 6 milioane de elevi –  o provocare pentru întreagă țară, acum pe timp de pandemie.

pentru RFI, Mihaela Iordache, Roma

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

https://ziarulromanesc.at/important-la-iesirea-din-tara-cu-masina-e-recomandat-sa-prezentati-cartea-verde-in-original-iar-in-unele-state-si-polita-rca/
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version