in

Italia, aprobat ”decretului şcolii”: bonus de 500 de euro pentru cultură fiilor de imigranţi

A fost aprobată conversia în lege a „decretului şcolii”, care îi introduce printre beneficiarii bonusului pentru cultură şi pe cei 24.000 de tineri de 18 ani străini. Lega Nord protestează: ”Ce vin să facă în Italia?”.

A fost făcută dreptate. Cel puţin în ce priveşte bonusul pentru cultură, cardul de 500 de euro pentru tinerii de 18 ani de cheltuit pe cărţi, în teatre şi muzee, fiii imigranţilor nu vor fi discriminaţi faţă de fiii italienilor.

Pe 12 mai Senatul, cu 168 de voturi pro, 90 contra şi o abţinere, a dat undă verde conversiei în lege a „decretului şcolii”, aprobând amendamentul pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Acum textul trece în Camera deputaţilor, unde probabil va fi aprobat fără modificări ulterioare.

Textul, printre altele, amplifică bazinul de beneficiari ai bonusului pentru cultură, pe care iniţial, odată cu ultima lege de stabilitate, guvernul îl restrânsese cetăţenilor italieni şi comunitari. Acum cei 500 de euro vor ajunge la toţi tinerii care împlinesc 18 ani, în mod regulementar rezidenţi în Italia şi ”în posesia, acolo unde este prevăzut, a unui permis de şedere în curs de valabilitate”.

Măsura ar trebui să se aplice în total la 576.953 de tineri de 18 ani, dintre care 24.305 de fete şi băieţi din afara UE.

„Consider deosebit de utilă şi importantă extinderea bonusului şi la tinerii de 18 ani în posesia unui permis de şedere. Este o măsură de echitate, civilitate şi de adevărată includere, de deplină cetăţenie pentru toţi tinerii de 18 ani”, a explicat raportoarea Francesca Puglisi (Partidul Democrat).

„Este o investiţie importantă în identitatea noastră, fiindcă terorismul şi fundamentalismul se combat printr-o profundă operă de integrare şi de mare investiţie în educaţie la periferiile noastre. De fapt prin cultură, frumuseţe şi educaţie vom putea construi cu adevărat o Europă a păcii„, a adăugat deputata de la Pd.

În schimb, noutatea nu este pe placul Lega Nord: ”Dar da, să dăm tuturor bonusul cultură”, a spus în mod sarcastic şeful grupului Gian Marco Centinaio pe timpul declaraţiei de vot.

„După cei 80 de euro, daţi la stânga şi la dreapta, acum s-a decis să se cheltuie 12 milioane de euro pentru a da acei faimoşi 500 de euro tinerilor de 18 ani chiar dacă sunt cetăţeni din afara UE. Acele 12 milioane de euro – a sugerat leghistul – le puteam utiliza pentru a face altceva: de exemplu, pentru a îmbunătăţi didactica pentru elevi, pentru tablele tehnologizate, pentru săli, pentru orice dar nu pentru cei care vin în Italia să facă nu se ştie ce„.

Elvio Pasca


 

Citește și:

În Italia, ești obligat să îți depui demisia online. Cum trebuie să procedezi pentru a renunța la un loc de muncă?

Italia, Taxa RAI, nu plătesc menajerele şi îngrijitoarele. Sunt excluse şi tabletele şi smartphon-urile

Ce este și cum se obține “il codice fiscale”

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

HALUCINANT: Ministerul Mediului cere CREŞTEREA VIGILENŢEI LA VĂMILE ROMÂNIEI, pentru interceptarea gunoaielor din Italia

Cea mai bătrână persoană din lume, Emma, 116 ani, îngrijită de o româncă