in

Italia, crește rata de pozitivitate. Sosește AL TREILEA VAL de Covid. Crisanti: „Virusul este scăpat de sub control”

Coronavirus în Italia, buletinul de astăzi, 16 noiembrie: 27.354 de cazuri noi și 504 de decese.

Mai puțini pozitiv cu mai puține teste, dar rata de pozitivitate crește la 18%, potrivit Corriere della Sera.

În Italia, de la începutul epidemiei de coronavirus, cel puțin 1.205.881 de persoane (+27.354 față de ieri, ieri +33.979) au contractat virusul Sars-CoV-2. Dintre aceștia, 45.733 au murit (+504, ieri +546) și 442.364 s-au vindecat.

Acum, subiecții pozitivi sunt 717.784 (+5.294, ieri +24.055).

Testele au fost 152.663, sau cu 42.612 mai puține decât ieri, când erau 195.275. Rata de pozitivitate este de aproximativ 18% (exact 17,9%): aceasta înseamnă că din 100 tampoane efectuate 18 au fost pozitive; ieri a fost în jur de 17% (exact 17,4%). Acest procent oferă o idee despre progresul infecțiilor, indiferent de numărul de teste efectuate.

Pacienții spitalizați cu simptome sunt 32.536, în timp ce cei mai grav bolnavi în terapie intensivă sunt 3.492 (+70, ieri +116).

Mai puține infecții în 24 de ore – pentru a treia zi consecutivă după vârful din 13 noiembrie – se datorează scăderii obișnuite a testelor procesate în weekend. Luni sunt comunicate analizele efectuate duminică: aceasta este ziua (luni) în care testele sunt întotdeauna mai mici decât cele din întreaga săptămână.

Suntem la platoul curbei? La nivel național, nu mai există „o tendință exponențială, ci mai degrabă liniară”, explică fizicianul Roberto Battiston, de la Universitatea din Trento.

Problema este că raportul dintre cazuri și tampoane crește: este aproape de 18% (17,9%) și nu s-a întâmplat niciodată în al doilea val.

Dacă ieri au fost identificate 17 cazuri pentru fiecare 100 de tampoane, astăzi sunt aproape 18. Acest lucru nu este un semn bun. „Acum este nevoie de bun simț și prudență – specifică Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri -. Este inutil să faci predicții pentru Crăciun ».

În acest moment, obiectivul dublu este de a aduce indicele Rt (de transmisie) aproape de 1 și raportul dintre cazuri și tampoane (Rpt) la 10%. Și sunt cei care vorbesc deja despre al treilea val din ianuarie.

Al treilea val de Covid va veni, dacă se vor ridica restricțiile de Crăciun, susține Andrea Crisanti, profesor de microbiologie la Universitatea din Padova: „Dacă deschidem Crăciunul, vom avea al treilea val. Mai degrabă decât redeschiderea de Crăciun, cred că situația este atât de rea încât trebuie să recomand opusul: profitați de sărbătorile de la sfârșitul anului pentru a închide totul în acele două săptămâni și încercați să opriți infecția. Dar înțeleg că trebuie să ținem cont de nevoile economiei ”, a declarat Crisanti în La Repubblica, îngrijorat cu privire la noile infecții care ar putea provoca „al treilea val”.

Tema, explică el, „nu este modul în care sistemul rezistă, ci câte decese suntem dispuși să acceptăm”.

Potrivit lui Crisanti, «blocarea va trebui încă făcută. Va fi inevitabil, numerele îl vor dicta ». «Cu acest nivel de infecții, numărul de teste făcute nu mai are sens. Avea sens să facem 400.000 pe zi pentru a bloca lanțul de distribuție. Până acum, valul virusului este scăpat de sub control”.

Bologna, testat pozitiv a încălcat izolarea și s-a dus la amantă, femeia nu l-a primit și l-a denunțat la poliție

Alertă la Roma, un român pozitiv la Covid a fugit din spital pentru a fura dintr-un supermarket