in

Italia de azi: RECOMANDAREA, secretul găsirii unei slujbe, patru tineri din zece își găsesc astfel de muncă

Dintr-un studiu ISTAT, efectuat asupra datelor din semestrul al doilea 2016, reiese că patru tineri din zece își găsesc de muncă datorită unui ”pont”.

Potrivit studiului asupra tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani reiese că factorii determinanți pentru a găsi de lucru sunt recomandările, munca pe cont propriu și munca în străinătate.

Iată care sunt principalele canale prin intermediul cărora tinerii reușesc să-și găsească de lucru:

  1. Pontul este un fenomen cunoscut de patru tineri din zece, în special de aceia care au un nivel redus de educație și de persoanele din centrul Italiei;
  2. Cererea directă adresată unui angajator a permis unui tânăr din cinci să-și găsească o ocupație;
  3. Demararea unei activități autonome: caracterizează 12% dintre tinerii ocupați. Sunt în principal persoane cu studii superioare și persoane rezidente în sudul Italiei;
  4. Emigrarea: trei licențiați din zece își părăsesc locul de origine pentru a-și găsi locurile de muncă la care visează. Cei mai dispuși să se transfere sunt tinerii din categoria de vârstă 25-29 ani. Destinațiile preferate sunt orașele din străinătate: fuga creierelor este tot mai mare. Disponibilitatea de părăsire a meleagurilor natele este mai mult întâlnită în sudul Italiei, unde un tânăr din doi este gata să se mute, față de trei din zece în nordul Italiei. Și nivelul de educație al familiei face diferența: printre licențiați, procentul celor care sunt dispuși să se mute este de 49,8%, dacă părinții au un nivel redus de studii, și de 61,1%, dacă părinții sunt licențiați.

Munca tot mai instabilă a tinerilor

Muncă tot mai instabilă, în special pentru tineri. La microfoanele de la Mattino Cinque vorbesc noii subplătiți ai categoriei, curierii mâncării. ”Sunt tineri dar și alte persoane care și-au pierdut locul de muncă și care la 50 de ani trebui să meargă să pedaleze prin Milano în frig”, povestește unul dintre curieri.

Explozia curierilor mâncării în marele orașe continuă, însă munca e subplătită: ”În medie mă plătesc 4 euro pe oră – spune un curier – ca să pedalez kilometri întregi, să zicem că aproape nu mai pot”. Între timp, în direct, un jurnalist de la Mattino Cinque se pune efectiv în locul unui curier pentru a livra micul dejun la un birou din Milano. Un traseu de circa 4 kilometri cu o retribuție minimă de 2,50 euro pe oră.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Adio deodorante, japonezii au inventat ventilatorul pentru subraț. Vezi cum funcționează

Corupție, statistici surpriză: Italia mai coruptă decât România