
Italia oprește munca în aer liber la miezul zilei – Valul de căldură care lovește sudul și centrul Europei în această perioadă pune presiune uriașă pe autorități, populație și infrastructură. Temperaturile record au dus la oprirea activităților în aer liber, închiderea școlilor și evacuarea în masă a populației din zone afectate de incendii de vegetație.
Italia oprește munca în aer liber la miezul zilei
Treisprezece regiuni italiene, inclusiv hub-uri industriale precum Lombardia și Emilia-Romagna, au interzis munca în aer liber în intervalul orar 12.30 – 16.00. Decizia vine după moartea unui muncitor în construcții de 47 de ani, Brahim Ait El Hajjam, care s-a prăbușit pe un șantier lângă Bologna, în plină caniculă. Sindicatele CGIL Bologna și Fillea CGIL au cerut măsuri urgente și au avertizat că “urgența climatică agravează grav condițiile de muncă în aer liber”.
► Căldură extremă la locul de muncă, un muncitor moare, avea temperatura corpului 43°C
Președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, a declarat că protejarea sănătății muncitorilor este o prioritate, în timp ce Vincenzo Colla, consilier pentru muncă în Emilia-Romagna, a susținut că această responsabilitate revine autorităților și angajatorilor. Noile măsuri includ suspendarea activităților în construcții, cariere și agricultură, în intervalele cele mai fierbinți ale zilei.

Decese, urgențe medicale și izolare din cauza vremii extreme
Canicula a avut consecințe tragice și în alte regiuni. În Palermo, o femeie de 53 de ani a murit după ce a leșinat pe stradă, în timp ce în apropiere de Torino, un bărbat de 70 de ani s-a înecat într-o stațiune turistică, după ce valul de căldură a fost urmat de furtuni violente.
► Genova, un curier a livrat coletul, s-a prăbușit și a murit. „Poate din cauza căldurii”
În regiunile italiene afectate, spitalele au raportat o creștere cu 15-20% a internărilor la unitățile de primiri urgențe, majoritatea cazurilor fiind persoane în vârstă afectate de deshidratare.
Recorduri de temperatură în Spania și Portugalia
Spania și Portugalia au înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru luna iunie din istorie. În provincia Huelva, sudul Spaniei, s-au atins 46°C, în timp ce în Mora, districtul Évora din Portugalia, s-au înregistrat 46,6°C – cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în iunie în această țară, potrivit Institutului portughez pentru Mare și Atmosferă.
Agenția spaniolă de meteorologie Aemet a precizat că temperatura medie a lunii iunie 2025 este de 23,6°C, cu 0,8°C peste precedentul record (2017) și cu 3,5°C peste media perioadei 1991–2020.
Școli închise și proteste în Franța
În Franța, canicula a forțat închiderea totală sau parțială a peste 1.800 de școli. În Paris, unde s-a atins marți pragul de 38°C, autoritățile au îndemnat părinții să țină copiii acasă. Premierul François Bayrou a anulat toate întâlnirile pentru a monitoriza criza, în timp ce sindicatele profesorilor au criticat lipsa de măsuri structurale privind izolarea termică a clădirilor școlare.
Elevii din Paris au fost răcoriți în clase cu spray-uri de apă, în absența aerului condiționat, în timp ce în orașe ca Troyes și Melun toate școlile au fost închise complet. Premierul Bayrou a promis discuții urgente cu primarii pentru adaptarea infrastructurii educaționale la noile realități climatice.
Incendii și evacuări în Turcia și sudul Europei
Turcia se confruntă cu o criză gravă generată de incendiile de vegetație, autoritățile anunțând 263 de incendii în ultimele zile, soldate cu zeci de mii de persoane evacuate. Situații similare s-au înregistrat și în sudul Franței și pe insulele italiene Sardinia și Sicilia.