Menu
in

Italia, pui crescuţi cu antibiotice, daune pentru sănătate, Roma şi Milano în frunte

Pui crescuţi cu antibiotice, pentru a se dezvolta mai rapid, dar acele antibiotice ajung în organismele consumatorilor, cu daune pentru sănătate. A fost depistată prezenţa de bacterii cu mecanism de rezistenţă la antibiotice, Escherichia coli, în 25 de eşantioane din 40.

„Este un element al dimensiunii fenomenului, structural în filiera productivă şi global prin răspândire geografică: produsele alimentare circulă, transformate sau nu. Riscul este ca antibioticele să devină ineficace şi pentru om„.

Bacterii rezistente la antibiotice în carnea de pui, în 25 de eşantioane din 40, echivalentul a 63% din produsele achiziţionate la Roma şi Milano. Analizele au rezultat pozitive la bacteriile Escherichia coli rezistente la antibiotice. Studiile europene afirmă că 71% dintre antibioticele vândute în Italia sunt pentru uz veterinar (date Ecdc-Efsa-Ema) şi această ţară încă este pe locul al treilea pentru utilizarea în crescătorii, după Spania şi Cipru (Ema). Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică de dimensiuni globale, care işi are originea pe mesele consumatorilor.

Denunţul este al Altroconsumo care aderă la campania „Ajunge cu antibioticele în farfurie” al Consumer International, care uneşte organizaţiile consumatorilor din întreaga lume, invitând consumatorii să solicite producătorii şi distribuitorii prin e-mail. Ancheta Altroconsumo a fotografiat nivelul de salubritate al cărnii de pui în distribuţie către consumatori în 20 de puncte de vânzare din Roma şi tot atâtea din Milano. Rezultatele obţinute permit să se determine nivelul de rezistenţă actuală a microorganismelor la antibiotice şi să se estimeze rezistenţa în viitor, în cazul în care nu vor fi luate măsuri: 19% dintre bacteriile depistate sunt rezistente la Cefepime, antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor căilor respiratorii şi tractului urinar.

În viitor rezistenţa ar putea ajunge la 96%. Riscurile şi consecinţele: dacă nu se manevrează cu grijă şi nu se prepară în mod adecvat carnea contaminată, microorganismele rezistente ar putea să-şi transfere forţa altor bacterii din organismul nostru – poate chiar mai periculoase – împotriva cărora antibioticul s-ar putea să nu mai fie eficace.

Aceasta este rezistenţa la antibiotice: utilizarea excesivă a acestor medicamente în crescătorii, alături de suprautilizarea de antibiotice chiar şi atunci când medicul curant nu le prescrie, face astfel încât bacteriile să se fortifice învăţând să supravieţuiască. O rezistenţă care se poate transfera în lanţ altor bacterii cu riscul ca antibioticele, medicamente esenţiale pentru tratarea infecţiilor, să-şi piardă eficacitatea.

Aceasta este o problemă structurală a sectorului, dar nu numai a celui italian: rezultatele unui studiu analog efectuat în Portugalia semnalează 85% dintre eşantioane pozitive la testul E.coli, în Spania 83%, în Belgia 76%.


Citește și:

Bombă alimentară. Carnea de pui din comerţ ne distruge sistemul imunitar

Fenomenul medicamentelor falsificate, tot mai amplu

Bolile de stomac ucid peste un milion de europeni anual. Iată cum se manifestă

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version