Menu
in

Italia, strigăt de alarmă: ”Fără resurse, fenomenul a devenit de necontrolat, riscă să ne strivească”

De la guvernatorul din Veneto (Lega) până la primarul din Alessandria (Pd), se ridică un strigăt de alarmă: «Fără resurse, fenomenul a devenit de necontrolat».

Situaţia, citind luările de poziţie a mulţi politicieni locali, pare în afara controlului. De la Alessandria la Gorizia, de la Fiuggi la Fiumicino, de la Messina la Val d’Aosta, de la Ventimiglia la Treviso se lansează alarma privind sosirea imigranţilor, refugiaţilor şi solicitanţilor de azil.

«Strigătul de durere» al guvernatorului leghist din Veneto, Luca Zaia, potrivit căruia cu 10.576 de imigranţi pe teritoriul regiunii, «punctul de ruptură a fost atins: cu cei 514.000 de străini regulari pe care Veneto i-a primit de-a lungul anilor şi cu aceşti 10.576 de imigranţi găzduiţi, dintre care două treimi sunt în realitate falşi refugiaţi. Acum gata».

Pe aceeaşi linie este primarul din Alessandria, Rita Rossa (Pd) care ministrului Alfano, ce îi expedia 92 de imigranţi în plus, i-a scris că noile sosiri «pun comunitatea noastră într-o situaţie de mare neajuns, pentru că suntem în imposibilitatea de a gestiona o situaţie care a devenit de necontrolat».

Protestează în mod dur împreună cu prefectul în Sud primarul din San Marzano sul Sarno (Salerno), Cosimo Annunziata, care foloseşte tonuri şi cuvinte similare celor utilizate de primarul din Magenta (Milano), Marco Invernizzi.

Sintetizează totul Piero Fassino, fost primar din Torino: «Până acum – a spus Fassino – în Italia imigraţia a fost controlată bine per ansamblu, însă în termeni de cifre ajungem la depăşirea pragului care e controlabil. Dacă nu avem în atenţie îndelung această problemă, riscă să ne strivească».

Italia are mai puţini străini faţă de alte ţări (8,3% dintre imigranţi, faţă de 9,3 în Germania şi 9,6 în Spania); debarcările au rămas mai mult sau mai puţin la nivelurile din 2015 (au fost 79.618 pe 15 iulie 2015, acum suntem la 79.533).

Numărul de refugiaţi gestionaţi de sistemul de primire, chiar dacă a crescut faţă de 2015, este în mod clar modest pentru o ţară cu 60 de milioane de locuitori: în total sunt 135.785 de persoane, puţin peste doi la mia de rezidenţi. Mai puţine decât media europeană, de cinci sau şase ori mai puţine faţă de ţări precum Austria sau Suedia, unde sunt 11 sau 15 refugiaţi la fiecare 1000 de locuitori.

Italia nu este nici deosebit de generoasă cu acordarea statutului de refugiaţi: în 2015 au fost 83.200 de cereri dintre care au fost acceptate 29.630.


Citiți și:

Apelul sfâșietor al copiilor sirieni: ”În locul pokemonilor găsiți-ne și salvați-ne pe noi!”

”Soţia ta e o maimuţă africană”. Refugiat ucis în bătaie la Fermo

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version