in

Italia se teme de o migraţie a creierelor. ”Situaţia reprezintă o urgenţă reală”

Aproximativ 115.000 de italieni au emigrat din ţară în 2016, numărul lor fiind de trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, indică datele oficiale publicate miercuri, pe fondul avertismentelor că economia Italiei, a treia din Uniunea Europeană, se confruntă cu o criză a migraţiei creierelor.

Conform Institutului naţional de statistică (Istat), din cei 115.000 de italieni care au emigrat anul trecut (comparativ cu 36.000 în 2007), 81.000 aveau vârsta de peste 24 de ani, iar aproape 25.000 erau absolvenţi de studii superioare.

Aproape 25.000 de italieni au dobândit rezidenţă în Marea Britanie, un număr neobişnuit de mare influenţat probabil, explică Istat, de necesitatea legalizării statutului lor în această ţară înaintea Brexit-ului.

Alte ţări de destinaţie populare pentru expatriaţii italieni au fost anul trecut Germania, Elveţia, Franţa şi Spania.

În septembrie, principala confederaţie patronală Confindustria a calculat că plecarea generaţiilor tinere în afara ţării va frâna creşterea economică cu un punct procentual pe an.

”Situaţia reprezintă o urgenţă reală”, a subliniat economistul-şef al Confindustria, Luca Paolazzi.

Italia, a treia economie din zona euro, se află într-o perioadă de revenire economică moderată. Cu toate acestea, şomajul în rândul tinerilor se menţine la peste 35% la nivel naţional, depăşind 50% în regiunile mai sărace din sud.

Tot potrivit Istat, ţara a devenit mai puţin atractivă pentru imigranţi, numărul străinilor care au primit drept de rezidenţă în Italia scăzând de la 527.000 în 2007 la aproape 301.000 anul trecut.

Numărul imigranţilor a continuat totuşi să crească în 2016 comparativ cu 2014 şi 2015. Majoritatea celor nou-sosiţi provin din România, dar există fluxuri semnificative şi din Pakistan, Nigeria şi Maroc, relevă datele Istat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedia unei familii din Suceava: speranța pentru sănătatea copilului e o intervenție chirurgicală în Italia

Țara cu numărul cel mai mare de psihiatri la suta de mii de locuitori