Menu
in

Lavrov, declarații la o televiziune italiană: „Veți plăti gazul în ruble pentru că ne-ați furat euro”

Lavrov: Italia trebuie să plătească gazul în ruble, pentru că „ne-ați furat euro”. „Unele declarații ale politicienilor și mass-media din Italia au ieșit din standardele diplomatice și jurnalistice bune”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, intervievat în emisiunea „Zona Bianca” de pe Rete 4.

„Italia – a adăugat Lavrov – este în primul rând printre cei care adoptă și promovează sancțiuni anti-rusești.

Pentru noi a fost o surpriză. Eram obișnuiți cu ideea că Italia, datorită istoriei sale, a știut să distingă albul de negru”, a spus Lavrov, citat de ANSA.

De ce Italia trebuie să plătească gazul în ruble

Lavrov a reiterat că ţările europene importatoare de gaz rusesc, precum Italia, trebuie să plătească pentru acesta în ruble pentru că, a spus el, „au furat” rezervele monetare în dolari şi euro ale Moscovei depuse la băncile europene.

„Veți plăti în continuare în moneda prevăzută în contracte – a adăugat el – dar cantitățile vor fi considerate plătite atunci când aceste sume vor fi convertite în ruble, care nu pot fi furate. Pentru cumpărători nu se va schimba nimic, vor plăti aceleași sume prevăzute în contracte”.

Legat de această chestiune, ministrul italian de Externe a spus că solicitarea Rusiei de a plăti gazul în ruble „este o încălcare a contractului.  Vom lua o decizie la nivel european, dar contractele noastre prevăd plata în euro și dorim să plătim în euro.”a spus Luigi Di Maio.

Sondaj șocant: Italienii consideră China și Rusia prieteni, iar Germania cel mai mare dușman. Se prăbușește încrederea în UE

„Nu vrem să-l răsturnăm pe Zelenski”

Când s-a referit la scopul invaziei Ucrainei, ministrul rus de externe a spus: „Nu vrem să-l răsturnăm pe (președintele ucrainean) Zelenski. Nu ne propunem schimbarea regimului la Kiev, aceasta este o specialitate americană.

Nu cerem nici măcar capitularea. Ceea ce cerem noi este ca el să oprească ostilitățile și să-i lase pe civili să plece. Vrem să ne asigurăm că nu mai vin amenințări la adresa Rusiei din Ucraina”.

Rusia pune Italia pe lista „țărilor ostile”: ce înseamnă și ce riscuri sunt

Kievul și-a schimbat poziția

După întâlnirea de la Istanbul din 29 martie dintre delegațiile ruse și ucrainene, a continuat Lavrov, Kievul s-a declarat pregătit să „accepte neutralitatea” și faptul că un acord „nu trebuie să privească viitorul Crimeei și al Donbasului”. Pe care Rusia îl „apreciase”. Apoi Kievul „și-a schimbat poziția și acum încearcă să conducă negocierile într-o altă direcție”.

De asemenea, Lavrov a negat implicit că Moscova intenționează să declare încetarea războiului din Ucraina, pentru a sărbători victoria de 9 mai asupra naziștilor în al Doilea Război Mondial. „Armata noastră – a subliniat el – nu planifică acțiuni în funcție de dată. Ritmul depinde de necesitatea de a minimiza riscurile pentru populația civilă și pentru armata rusă”.

„Hitler avea sânge de evreu”

În același interviu, Ministrul de Externe al Rusiei a făcut o declarație care a stârnit indignare, mai ales în Israel. El a repetat justificarea rusă pentru război, că în Ucraina sunt naziști, chiar dacă Zelenski e evreu. Lavrov a susținut că și Adolf Hitler avea rădăcini evreiești, precum Zelenski, și mulți dintre cei mai mari antisemiți au fost evrei, a spus Lavrov . Guvernul din Ierusalim a pretins scuze și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
Exit mobile version