Menu
in

Localitatea italiană care a stabilit un record: deși mică, are 10 locuitori cu vârsta peste 100 de ani

Localitatea italiană care a stabilit un record: deși mică, are 10 locuitori cu vârsta peste 100 de ani. Perdasdefogu, oraşul de munte situat pe insula Sardinia, a stabilit un record mondial pentru longevitate, scrie The Guardian, citat de adevarul.ro.

Vittorio Lai, poreclit Pistol, a ajuns sâmbătă la centenar. El a devenit cel mai recent locuitor care atinge vârsta de 100 de ani. El încă şofează, vânează mistreţi şi de-a lungul vieţii a mărturisit că a avut „sute” de locuri de muncă.

Vittorio Lai şi-a câştigat porecla după ce şi-a ucis primul mistreţ la vârsta de 13 ani. „Am luat puşca tatălui meu, şeful grupului de vânătoare”, a declarat el pentru ziarul La Nuova Sardegna într-un articol scris de istoricul Giacomo Mameli.

O tânără a fost dată afară din Bazilica Sf. Petru din Vatican din cauza ținutei. ”M-am simțit nerespectată”

Localitatea italiană care a stabilit un record

„În acele vremuri, vânătoarea elibera oraşul de foame.”

De obicei, întregul oraş se reuneşte pentru a marca împlinirea a 100 de ani. Dar, din cauza restricţiilor legate de coronavirus, Lai a sărbătorit doar cu familia şi câţiva prieteni. El a spus că a avut „sute” de locuri de muncă de-a lungul vieţii.

„Am fost cioban, muncitor, muncitor de depozit şi bucătar, dar fără să ştiu să gătesc.”

Soţia lui, Maria, are 97 de ani. „Ea a vrut să devină călugăriţă”, a spus Lai. „Şi aşa am spus: „Bine atunci, voi deveni preot sau călugăr”.  

Săptămâna aceasta, lui Pistol i se va alătura o altă centenară. Piuccia Lai nu are nicio reţinere să urce într-un avion pentru a-şi vizita fiii din Milano. Odată cu împlinirea vârstei de către femeie, numărul total al persoanelor de peste 100 de ani din oraş ajunge la 10. Dintr-un număr total de 1.765 de oameni.  

Piuccia Lai îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 21 februarie la Milano, unde se va întâlni cu primarul Giuseppe Sala. „Am trăit prin foame şi război, în timpul fascismului şi al democraţiei, şi am votat pentru prima dată ca femeie pe 2 ianuarie 1946”, a spus ea. „Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio.”

Sardinia, 534 de persoane de pe insulă au peste 100 de ani

Sardinia a fost identificată drept una dintre cele cinci regiuni ale lumii care au concentraţii mari de oameni ce au depăşit borna secolului. În prezent, 534 de persoane de pe insulă au peste 100 de ani, scrie The Guardian.

Cel mai în vârstă cetăţean al oraşului a murit la 108 ani Perdasdefogu este un oraş izolat în munţii din sud-estul Sardiniei şi este accesibil doar printr-un drum îngust şi întortocheat. Este un oraş unic din punct de vedere al numărului centenarilor dintr-un oraş de dimensiunea sa.

„Prezenţa a 10 centenari confirmă longevitatea excepţională a locuitorilor din Perdasdefogu şi ridică ştacheta”, a spus Luisa Salaris, profesor de demografie la Universitatea din Cagliari.  

Perdasdefogu a devenit faimos în 2012, când familia Melis, formată din nouă fraţi şi surori, a intrat în Guinness World Records drept cei mai bătrâni fraţi în viaţă de pe Pământ, cu o vârstă combinată la acel moment de 818.  

Cel mai longeviv cetăţean al oraşului, până în acest moment, este Consolata Melis, cea mai mare dintre fraţi, care a murit în 2015 la vârsta de 108 ani. În prezent, Antonio Brundu, care împlineşte 104 ani în martie, este cel mai în vârstă locuitor.  

Mai mulţi oameni de ştiinţă au studiat Perdasdefogu, însă explicaţiile pentru longevitatea .oraşului variază de la aer curat şi stiluri de viaţă active până la o dietă care conţine o mulţime de legume proaspete.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version