in

Lucrezi la negru în Italia și te simți exploatat? Iată ce trebuie să faci

Munca la negru este una dintre plăgile societății italiene, unde sunt mulți cei care, pentru a duce acasă câțiva euro pentru întreținerea familiei, acceptă condiții de muncă în afara prevederilor legislative, alegere care pe lângă faptul că pune lucrătorii într-o situație de dezavantaj, cauzează o daună destul de importantă economiei italiene.

Primul pas pentru denunțarea unei situații de muncă la negru, este acela de a vă adresa biroului Inspectoratului Provincial de Muncă. Există numeroase birouri răspândite în întreaga Italie și lista o puteți accesa aici. Alternativa constă într-un denunț la cea mai apropiată secție a Gărzii de Finanțe. Nu este necesar să vă declarați neapărat identitatea, denunțurile de acest tip, mai ales pentru a proteja lucrătorii care se tem de represalii la locul de muncă, pot fi făcute în formă anonimă. În plus, este posibil să efectuați semnalări anonime prin telefon, formând numărul Gărzii de Finanțe (117).

Militarii au obligația să intervină la sediul de muncă unde, potrivit semnalării, există situații de ilegalitate, pentru a efectua controale și a verifica semnalarea. Garda de Finanțe este obligată să nu dezvăluie numele persoanei care a efectuat semnalarea, în cazul în care îl cunoaște, pentru a proteja confidențialitatea cetățenilor.

Lucrătorilor care doresc să facă denunț însă din motive de siguranță nu vor să se expună în primă persoană, le este furnizat un instrument suplimentar, acela al sindicatelor.

În fiecare oraș este prezent sediul unuia dintre cele mai mari sindicate italiene care, odată primită semnalarea din partea lucrătorului, se ocupă de rezolvarea eventualului litigiu în mod amiabil și de toate activitățile necesare pentru pregătirea denunțului la organele competente (INAIL, INPS, Inspectorat de Muncă etc.).

Denunțarea muncii la negru poate fi efectuată de orice lucrător, fără discriminări teritoriale.

CITEȘTE ȘI:

Italia: cum se obține și cine are dreptul la scutirea de ”ticket sanitario”

Italia, amendă pentru șoferii care conduc cu brațul în afara geamului

Italia, amenzile de circulație se pot plăti în rate. Vezi care sunt condițiile

Italia, 400 de euro lunar pentru șomeri pe cardul social. Iată cum îl puteți obține

Italia, atenție la declaraţia de venituri pentru lucrătorii domestici, pentru majoritatea e OBLIGATORIE

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Puglia, lucrători amenințați, exploatați și obligați să călătorească în portbagaj, condamnați doi caporali

”Când eram rău”, carte despre infractorul român care și-a schimbat viața la Bergamo