in

M5S, partid aflat la guvernare în Italia, în plin cutremur politic: acuzat că a primit bani de la regimul de extremă stânga din Venezuela

Ziarul spaniol ABC a aruncat pur și simplu în aer scena politică italiană publicând un document în care se precizează că Mișcarea 5 stele, care astăzi guvernează Italia, a primit milioane de dolari de la regimul de extremă stânga din Venezuela, scrie ilmesagerro.it.

Povestea începe în 2010, când Nicolas Maduro (actualul președinte al Venezuelei) ar fi trimis 3,5 milioane de dolari consulatului țării sale din Milano pentru a finanța partidul fondat de comicul Beppe Grillo și Gianroberto Casaleggio. La vremea respectivă, Venezuela era condusă de Hugo Chavez, iar Maduro era ministru de externe. Mișcarea de 5 Stele se născuse cu doar un an înainte.

Documentul serviciului secret venezuelean publicat de ABC este datat 5 iulie și spune că banii ar fi trimiși ”în siguranță”, printr-o valiză diplomatică pentru informații. Scopul liderilor politici de la Caracas, conform documentului publicat de ABC, era să finanțeze o ”mișcare revoluționară și anticapitalistă de stânga în republica italiană”.

Conform ziariștilor de la ABC, banii proveneau din fondurile aflate la dispoziția ministrului de Interne de atunci Tareck el Aissami (astăzi ministrul petrolului). Cum a apărut documentul publicat de ziarul spaniol? Totul ar fi început când un oficial ar fi găsit valiza care conținea cele 3,5 milioane și și-ar fi întrebat șefii ce e cu ea. Aceștia ar fi cerut mai multe informații de la Caracas.

Acesta este și motivul pentru care documentul arată că ”au fost date instrucțiuni verbale oficialului nostru din Italia pentru a nu continua raportarea asupra acestei probleme, care ar putea deveni o problemă diplomatică (între Italia și Venezuela)”.

O sursă diplomatică citată de AdnKronos susține că ziariștii de la ABC au prezentat ”…un document fals. Există multe puncte inconsistente într-o notă care este falsă și contrafăcută”. „Ministerul de Externe va lua măsuri legale împotriva ziarului”, a spus sursa, amintind că același ziar, în 2016, a scris aceleași lucruri despre mișcarea spaniolă Podemos, susținând că a primit o finanțare de 7 milioane de euro .

În condițiile în care e vorba de un document fals e totuși curios de ce toți liderii legați de această poveste – Vito Crimi (liderul M5S), fostul lider politic Luigi Di Maio, Di Martino, Grillo, dar și conducătorii venezueleni Aissami și Maduro au refuzat să  răspundă la întrebările adresate de ABC.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Stăteau în România dar primeau pensie socială din Italia, nouă români anchetați de Garda de Finanțe din Florența

Ciocnire frontală tragică la Desenzano, româncă de 43 de ani ucisă, copilul de 8 ani grav rănit