in

Di Maio discriminează străinii din Italia: «Venitul de cetățenie doar pentru italieni»

Venitul de cetățenie, vestitul „reddito di cittadinanza” (un fel de venit minim garantat) promis în campanie de Mișcarea 5 Stelle, cu care a câștigat și alegerile, se va acorda numai cetățenilor italieni. Aceasta a anunțat vicepremierul Luigi Di Maio, contrazicându-l pe ministrul Economiei, Giovanni Tria, care, în cadrul unei declarații la Senat, spusese că de această măsura ar beneficia și străinii regulari.

Tria fusese interpelat de liderul senatorilor Fratelli d’Italia, Luca Ciriani, dacă venitul de cetățenie este rezervat italienilor. Ministrul Economiei, referindu-se la articolul 3 din Constituție și alte legi, a explicat că se va aplica și cetățenilor străini prezenți în mod legal pe teritoriul italian.

„Este logic că trebuie să restricționați cetățenilor italieni“, l-a contrazis Di Maio, pentru că, din cauza constrângerilor bugetare, „este clar că este imposibil, cu fluxuri migratorii neregulate, să nu restrângem aplicarea măsurii la italieni „.

„Acest guvern lucrează la o lege a bugetului care se concentrează pe italieni”, a mai spus liderul M5S, înaintea probei de foc care înseamnă rezentarea proiectului de Buget pe anul viitor, care ar trebui să conțină măsuri foarte costisitoare, cum ar fi „venitul de cetățenie”, cota unică (flat tax) pentru firme, modificarea legii pensiilor (legea Fornero) în sensul reducerii anilor de muncă pentru anumite categorii pentru ieșirea la pensie (pentru a se ajunge la așa numita cotă 100, suma dintre anii de contribuție și vârsta contribuabilului)

Anunțul cu privire la limitarea venitului de cetățenie numai la italieni a creat polemici. Președintele CNEL, Tiziano Treu, a atacat imediat intenția majorității. „Este inacceptabil, în conformitate cu legislația europeană, ca un ajutor social ca venitul cetățeniei să poată fi dat numai italienilor“, a spus el, explicând că Curtea Europeană de Justiție a hotărât de mai multe ori cu privire la măsuri similare, reafirmând extinderea la străinii cu permis de ședere îndelungată.

ISTAT a alculat că pentru introducerea măsurii, ar fi nevoie de 15 miliarde, pentru a asigura bonusul de 780 euro lunar, pentru cei care rămân fără loc de muncă. Dar Istat nu i-a luat în calcul pe cei cinci milioane de străini rezidenți pe termen lung, dintre care 1,5 milioane provin din țările Uniunii Europene.

Cele mai multe dintre ei sunt din România (1,1 milioane de persoane), apoi polonezi (circa 100 mii) și bulgari (circa 60 de mii). Rata de ocupare a străinilor regulari este mai mare decât cea a italienilor (peste 60% față de 59%, iar pentru bărbați atinge 71,7% față de 65,7% dintre italieni). Din 2010-2016, impozitul pe venitul personal plătit de străini a crescut cu 13,4%, dar venitul mediu este cu 20% mai mic, în medie, decât cea a italienilor angajați în aceleași munci.

Prin urmare, este legitim să se presupună că au dreptul la acest venit și cel puțin un milion de cetățeni ai UE și extraUE, rezidenți în Italia și în condiții precare, mai ales ca familiile lor sunt, în medie, mai prolifice decât cele italiene. Un milion de oameni ar crește cu 20% publicul căruia i se adresează măsura venitului de cetățenie, deci Di Maio ar trebui să aloce cu cel puțin 3,2 miliarde mai mult.

Acordarea discriminatorie a acestui venit, cu excluderea străinilor, ar fi ilegală, în conformitate cu legile și tratatele în vigoare.

Condiția privind cetățenia ar încălca interdicția discriminării pe motiv de cetățenie, care este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului Uniunii: din punct de vedere juridic, nu este posibil să se rezerve un tratament diferit pentru cetățenii săi. Acordarea numai cetățenilor italieni ar fi aproape sigur declarată neconstituțională sau respinsă de către Curtea de Justiție a UE, și ministrul Tria știe acest lucru.


Proiectul de lege anunțat de Mișcarea 5 Stele indică faptul că pragul sărăciei este de 780 de euro pe lună, sau de 9.360 de euro pe an. Este rata sărăciei identificate de Uniunea Europeană în 2014. cei care nu au niciun venit, vor primi 780 €, în timp ce cei care au un venit, dar este sub această sumă, vor primi diferența, dar vor face cursuri de formare și le vor fi oferite până la trei locuri de muncă. dacă refuză locurile de muncă, vor pierde dreptul la venit. În plus, pentru a obține venitul cetățeniei, vor trebui să lucreze opt ore gratuite pe săptămână, în folosul comunității. Scopul, a explicat același Di Maio, „nu este de a da bani cuiva care apoi să stea pe canapea“, ci recalificarea și reintroducerea în câmpul muncii.


Conform ultimului raport Istat privind sărăcia absolută, sunt peste 5 milioane cei care în 2017 trăiau în sărăcie absolută în Italia. Dacă vorbim despre familii, cele care trăiesc în sărăcie absolută sunt estimate la 1,7 milioane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Studentă violată sub un pod din Florența de un român. Salvini: «Să fie castrat»

“Festivalului Vinului și al Bucatelor Tradiționale” la Valeggio sul Mincio, organizator asociația “Casa Dacia”