in

”Mici sclavi invizibili”: minore din Nigeria şi România, cele mai exploatate, constrânse să se prostitueze pe stradă sau în locuri închise

Fete nigeriene, române şi din alte ţări din estul Europei, tot mai tinere, constrânse să se prostitueze pe stradă sau în locuri închise. Ele sunt cele care constituie majoritatea minorilor neînsoţiţi care sosesc în Italia. Datele au fost publicate pe 29 iulie, în ajunul zilei Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane, de Save the Children în raportul 2016 „Mici sclavi invizibili – Minorii victime ale traficului şi exploatării: cine sunt, de unde vin şi cine profită de pe urma lor”.

Fenomenul traficului de persoane este dramatic şi extrem de subteran. Estimările indică 1.200.000 de victime în întreaga lume, şi în 1 caz din 5 este vorba de copii sau adolescenţi, însă cifrele reale sunt mult mai ridicate. Ultimele date oficiale vorbesc de 15.845 de victime ale traficului sigure sau presupuse în Europa, dintre care 15% sunt minori. În Italia, sunt 1.125 de persoane introduse în programe de protecţie şi 7% dintre ele au mai puţin de 18 ani.

Fenomenul traficului este unul complex, deseori fiind implicaţi minori străini neînsoţiţi. În Italia, mulţi dintre aceşti minori singuri se deplasează dintr-un oraş în altul, nepermiţând astfel descoperirea lor şi o trasabilitate reală.

În cazul minorilor victime ale traficului şi exploatării în Italia, de cele mai multe ori este vorba de fete nigeriene, române şi din alte ţări ale Europei de Est, tot mai tinere, constrânse să se prostitueze pe stradă sau în locuri închise.

În Italia traficul de persoane constituie a treia sursă de venit pentru organizaţiile criminale, după traficul de arme şi droguri. Numărul de procese împotriva exploatatorilor, şi în special cel al condamnărilor, rămâne însă destul de limitat, din cauza capacităţii organizaţiilor criminale de a acţiona adaptându-şi propriile strategii pentru a evita intervenţiile legislative. În Italia, din 2013 până în 2015, au fost denunţaţi pentru infracţiuni inerente traficului şi exploatării un total de 464 de indivizi, majoritatea fiind acuzaţi de infracţiunea de ţinere în sclavie. Pentru infracţiunea de trafic au fost arestaţi peste 190 de subiecţi de naţionalitate cu precădere română, albaneză şi nigeriană. Însă 12% dintre autorii infracţiunilor conexe traficului şi exploatării (date ale Ministerului de Justiţie) sunt de naţionalitate italiană.

Pentru prima dată, raportul aprofundează profilul exploatatorilor. În cazul exploatatorilor individuali, frecvent pentru fetele române şi din estul Europei, deseori starea de supunere este pusă în practică de o persoană cu care victima are o relaţie de rudenie sau o legătură sentimentală.

Apoi sunt „reţelele informale”, care sunt activate de obicei de familie sau de un cunoscut şi lucrează în principal ca un fel de „agenţie de voiaj”: este cazul eblematic al minorilor egipteni, ale căror familii contractează o datorie de la traficanţi care trebuie achitată odată ajunşi în Italia. În fine, organizaţiile criminale, care urmăresc scopul specific al exploatării pentru avantaje financiare şi altele. Aceste modele de organizare sunt bine inserate în teritoriu: este cazul capilor nigerieni care, în acord cu mafiile locale, gestionează astăzi importante fragmente ale traficului de persoane şi droguri prin intermediul unei ridicate capacităţi de control al teritoriului şi persoanelor.


 

Citiți și:

Bordel cu românce la Vittoria, vecinii exasperați de mulțimea de bărbați ce roiesc în jurul casei

Ce oferte primesc româncele care lucrează la curățenie în UK: ”Faceți curat în pielea goală”

Catania, româncă de 40 de ani, șefa unei reţele de prostituţie, arestată și amendată cu 26.600 euro

Lecce, judecător la Casaţie, organizează un bordel cu românce în clădirea sa B&B

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ghetourile din sudul Italiei: peste 11.000 de români exploataţi în Capitanata

A murit la Amatrice: Steluţa Novac a fost descoperită moartă în pat, cu cartea de identitate în mână