in

Nu știi cine sunt Berlusconi, Grillo și Casini? Nu primești cetățenie

Persecutat politic, așa s-ar putea defini un imigrant din Pordenone, originar din Ghana, de 16 ani în Italia, căruia i-a fost refuzată cetățenia pe motive politice. Nu este persecutat însă de autoritățile din Ghana, ci de politicienii italieni! Addai Richie Akoto (în foto împreună cu soția) lucrează la fabrica Electrolux din Porcia, vorbește perfect italiana și întreține patru copii. Îndeplinește toate cerințele, dar nu obține cetățenia italiană pentru că nu știe cine sunt Alfano, Berlusconi, Casini…

Biroul Imigrație de la Chestura din Pordenone a dat aviz negativ acordării cetățeniei. Raportul a fost trimis la Prefectură pentru a ajunge la Ministerul de Interne. Raportul, care este un act intern, arată un cazier judiciar nepătat, un cadru social senin. Trăiește într-un apartament „pentru care plătește o chirie de 650 de euro” cu trei copii și soția. Plătește și 180 de euro pe lună pentru camera fiicei care studiază Geologia la Triste.

Acei bani Addai îi obține trudind și zelosul funcționar chiar scrie acest lucru: din 2004 este angajat pe perioadă nedeterminată la Electrolux din Porcia, inima industrială din Pordenone ce se confruntă cu o excedență de 150 de angajați și cu șomaj tehnic cu scadență la finele lunii. Dacă își pierde locul de muncă, el riscă să fie expulzat împreună cu întreaga familie.”

Nu contează. Directorul vrea în schimb să verifice, așa cum impune legea, nivelul său de pregătire lingvistică și culturală.

Addai vorbește și citește italiana și „înțelege și cuvintele cele mai complexe”. Iată, atunci? „Cu toate acestea are o cunoaștere a istoriei, geografiei și instituțiilor țării noastre insuficientă, confuză și lacunoasă”. Cine ar fi crezut vreodată? Nu-și amintește zilele sărbătorilor naționale, o confundă pe cea a Republicii cu cea a Unității Italiei (instituită în urmă cu numai doi ani și necunoscută celor mai mulți – n.r.), perioadele istorice aferente și „afirmă că Garibaldi era în primul rând un politician și apoi un scriitor, fără a fi în stare să dea răspunsul exact”.

Ceva și mai incredibil urmează acum: „Cât despre instituții cunoaște numele de Napolitano și Monti, dar nu pe cel al lui Ciampi și nici măcar durata în funcție a președintelui republicii pe care o indică a fi pe viață”, în realitate, cele două mandate de șapte ani ale lui Napolitano, par să-i dea dreptate.

Și iată adevărații fiori: „Cunoaște Parlamentul și cele două camere, (…) câteva partide principale, dar a greșit liderul Pdl, nu îi cunoaște pe Grillo, pe Casini și pe Di Pietro„.

Inacceptabil: „se exprimă aviz nefavorabil”.

Astfel un director a decis destinul unui aspirant la cetățenia italiană și cine știe a câți alții

Cineva aici, dar poate și în altă parte, face în felul său, considerând că exponenții partidelor (și nu ai instituțiilor) sunt parte a legislației și că destinul nefericit al cetățenilor italieni este de a trebui să-i cunoscă unul câte unul. O mică notă pentru cei care se întreabă ce oare a făcut Addai în acești 16 ani și dacă a fost pe lună de nu știe cine sunt Alfano, Casini & co. Nu, a lucrat într-o fabrică, a întreținut cinci persoane și a activat în comunitatea imigranților ca președinte al asociației Ashanti pentru strângerea de fonduri cu care să se achiziționeze saltele, bunuri esențiale și tot ceea ce lipsește copiilor din regiunea ghaneză (și săracă) cu același nume.


Citește și:

Care sunt condițiile necesare pentru obținerea cetățeniei italiene?

Vrei cetăţenia italiană? Trebuie să ai multă răbdare: peste 200.000 de cereri în aşteptare

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputatul Lubanovici, somat să răspundă unei scrisori trimise din Austria: ”Încălcați legea!”

Consulatul General al României la Trieste informează cetăţenii români din Veneto şi Friuli Venezia Giulia cu privire la exercitarea votului în străinătate