in

Procurorul-șef european, ministrul Justiției din Italia protestează: Proces de selecție netransparent

„Procedura de selecție a procurorulu-șef european a ajuns la trio-ul final. Am exprimat deja toate îngrijorările țării noastre cu privire la o procedură nu foarte transparentă, prin care a optat pentru o listă scurtă de trei nume, în timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci nume, care ar fi urmat să fie prezentate Parlamentului European. Aceasta a afectat Italia, care avea patru nume din 11 în ultima listă scurtă. Cu această restrângere, nu a intrat niciunul dintre candidații noștri”, a declarat la Bruxelles ministrul italian al justiției, Alfonso Bonafede, părăsind Consiliul UE.

„Nu a ajuns în trio-ul final nici unul dintre candidații noștri, toți cu o mare greutate și autoritate, competență și experiență. Am exprimat deja public toate perplexitățile mele și țara noastră a cerut explicații în toate locurile oficiale, solicitând chiar completări ale motivației”, a explicat ministrul, citat de ANSA.

„Procurorul Public European este o oportunitate fundamentală pentru dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european, dar vrem să fie respectate toate procedurile și normele care duc la identificarea numelor care ocupă roluri importante și, în acest sens, am solicitat o mai mare transparență și vom continua să facem aceasta pentru ca procuratura europeană să fie un pas înainte, nu unul înapoi”, a avertizat Bonafede.

„Ne așteptăm să vedem evoluțiile, dar Europa este conștientă de aceste preplexități, fără a intra pe fondul evaluării celor trei curricula selectate. Am fi preferat să existe o listă mai mare și o mai mare transparență în selecție”, a mai declarat Bonafede.

Reamintim că pentru funcția de șef al parchetului European, Laura Codruţa Kovesi a obținut primul loc la selecția din comisii, urmată de ceilalți doi candidați de pe „lista scurtă”: Jean-François Bohnert (Franţa) și Andrés Ritter (Germania).

Parchetul European, care ar urma să fie operaţional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste. Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Dosarul din 2014 privind votul din Diaspora a fost blocat. Kovesi: ”Nu mai putem să facem absolut nimic”

Dosarul din 2014 privind votul din Diaspora a fost blocat. Kovesi: ”Nu mai putem să facem absolut nimic”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Panică la Rimini, român cățărat pe un stâlp de înaltă tensiune, amenința că se sinucide

VIDEO Premierul Giuseppe Conte, în vizită la barul româncei care a înfruntat mafia din Roma: «Faceți cafea bună!»