in

„L-am făcut să deschidă singur portofelul”. Borghezio le va plăti despăgubiri romilor pentru insulte

Mario Borghezio, europarlamentar leghist, judecat pentru rasism, ajunge la un acord cu trei asociații care s-au constituit parte civilă. Romii? ”Hoți și fețe de p… pe care unii președinți ai Camerei îi primesc”. Cuvinte pronunțate de Mario Borghezio, care acum, în sfârșit, îl vor costa scump.

Era 8 aprilie 2013. Eurodeputatul leghist comenta astfel la microfoanele emisiuni Zanzara, la Radio24, faptul că președinta Camerei, Laura Boldrini, a invitat la Montecitorio opt tineri romi pentru Ziua Internațională a Romilor și Sintilor, rebotezată de el ”Ziua demagogiei și lipsei de ocupație, cu garnitură de festival al hoților”.


”Un bun procent al hoților”, susținea Borghezio, sunt romi. Aceștia ar avea de fapt ”o anumită cultură tehnologică de spargere a locuințelor oamenilor cinstiți”. Și în plus, în privința muncii, ar fi ”precum apa și uleiul”.

”Privind romii – mare final – cred ceea ce crede toată lumea: mâna la buzunarul cu portofelul ca să eviți să ți-l ia. Este un reflex pavlovian”.

Astfel a început un proces pentru discriminare rasială și defăimare agravată de finalitatea de ură rasială și etnică. Leghistul a încercat să-și facă scut din imunitate, însă Parlamentul European i-a respins-o. Între timp, asociațiile Upre Roma, Sucar Drom și Nevo Drom s-au constituit parte civilă.

Vineri 26 iunie la tribunalul din Milano a fost prezentat rechizitoriul procurorului împotriva lui Borghezio, care însă între timp a reușit să ajungă la un acord cu cele trei asociații, care se s-au retras din proces. În schimb, leghistul le va plăti o despăgubire, a căreia valoare nu s-a stabilit încă.

Borghezio propusese și să facă voluntariat cu romii. Propunere respinsă de asociații: mai bine să-l facem să deschidă portofelul pe care îi era atâta teamă să nu-l piardă, mai degrabă decât să-i dăm ocazia să apară alături de victimele insultelor sale.


Borghezio: “Roma pute, imigranţii îşi aduc mizeria de acasă”

VIDEO/ Borghezio: „Modele padane, nu românce!”

Noi insulte leghiste contra ministrului Integrării, Cecile Kyenge. “Întoarce-te în Congo, tâmpito”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ragusa, lucrători la negru, amenzi de 40.000 de euro

Doi români finaliști la „MoneyGram Award” Italia. Întreprinzătorul anului este însă un marocan