Menu
in

Putin: „Gaze în ruble de mâine”. Ce va face Italia

Vladimir Putin vinde gazele numai în ruble. Președintele Rusiei a semnat decretul care prevede plata în ruble pentru livrările de gaz de la 1 aprilie. Putin a asigurat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către țările europene care refuză să plătească în ruble gazul din Rusia. Ce va face Italia? Draghi susținea că refuză plata în ruble, pentru că așa ceva nu este scris în contract.

Putin vinde gazele numai în ruble

Prin semnarea noului decret, președintele rus Vladimir Putin a avertizat statele străine că „pentru a cumpăra gaze naturale rusești trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile ruse. . Din aceste conturi, se vor face plăți de gaze.”

Decretul privind plata gazelor în ruble semnat de Vladimir Putin prevede posibilitatea ca unele plăți să nu fie efectuate în moneda Moscovei. Cazurile în care plata nu în ruble va fi autorizată – explică Tass – vor fi identificate de Comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine. Comisia poate acorda scutiri cumpărătorilor străini, dându-le permisiunea de a plăti bunurile în altă valută decât ruble. Putin a dat apoi instrucțiuni să aprobe procedura de autorizare pentru aceste permise în termen de zece zile.

Putin a spus: „Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici măcar nu vom face caritate. Asta înseamnă că contractele existente, în cazul neplatei gazului în ruble. . , va fi întrerupt”. Potrivit rapoartelor de la TASS, președintele rus a subliniat că plata gazelor în ruble este un pas către suveranitatea financiară a Rusiei.

Noul decret

Dar ce prevede noul decret privind plățile de gaze rusești?

Regula principală a decretului Putin privind gazul rusesc prevede că toate companiile de pe lista „țărilor ostile” precum Italia și întregul Occident plătesc în ruble pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Conturile în care vor fi transferate fondurile vor fi deschise de Gazprombank, bancă care nu este supusă sancțiunilor UE și este legată de principalul expozant de gaze din țară, Gazprom.

În același timp, însă, mecanismul descris de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov prevede ca Gazprombank să deschidă două conturi pentru cumpărătorii străini: unul în valută și unul în ruble.

Într-adevăr, cumpărătorii vor trebui să transfere bani în euro într-un cont în valută străină, adică în același mod ca înainte, iar ulterior Gazprombank îi va transforma în ruble la licitația organizată de Bursa de Valori din Moscova și abia după acea se va face plata.

Ucraina, Putin la telefon cu Draghi: „Moscova va garanta gaz rusesc Italiei”

Dacă nu, livrările vor fi întrerupte

Măsura semnată de Putin prevede că dacă țările „ostile” nu vor începe să plătească în ruble de la 1 aprilie, Rusia va considera o încălcare a obligațiilor contractuale. Ca urmare , livrările vor fi întrerupte.

Moscova mizează astfel pe faptul că pe piață va apărea un nou mare cumpărător de ruble, care, teoretic, poate susține cursul monedei ruse în timp ce UE va continua să plătească în euro, după cum a confirmat cancelarul german.

Olaf Scholz și astăzi și premierul italian Mario Draghi au confirmat că se va plăti în euro, dar nu au specificat dacă vor urma cursul cerut de Rusia, adică prin intermediul schimbului valutar în ruble, potrivit fanpage.it.

Convorbire telefonică Draghi-Putin

Deși cu câteva zile în urmă Draghi susținea că nu va plăti în ruble, ieri a avut loc o convorbire telefonică între premierul italian și Putin, în care tocmai depsre asta s-a vorbit.

Convorbirea a durat circa o oră. În centrul conversației s-a aflat plata gazului rusesc în ruble și discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev, după cum relatează Kremlinul, citat de agenția de presă rusă Tass.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version