in

Roma, capitala accidentelor de muncă. 153 de morți în patru ani, cei mai mulți au fost români

Cădere de la înălțime, lovire sau strivire de către un vehicul, electrocutare. Sunt cauzele principale ale accidentelor de muncă cu rezultat mortal la Roma și în Lazio. Tragedii care se repetă în ciuda apelurilor de a interveni chiar și din partea celor mai importante personalități ale statului, precum președintele Republicii Sergio Mattarella care a subliniat că «și numai una produce corpului social o rană inimaginabilă». Ultima victimă în Capitală, în zona Selva di Candida, datează de puțină vreme: Andrea Onori, muncitor de 24 de ani pasionat de box, a murit electrocutat pe timpul lucrărilor de renovare a unui bloc.

Din datele pe 2017 ale Observatorului privind Siguranța la Locul de Muncă al societății Vega Engineering și ale Observatorului Independent din Bologna al lui Carlo Soricelli, în intervalul 2013-2017 s-au înregistrat 153 de decese la locul de muncă, dintre care 40% (56) la Roma și în provincie.

Un măcel foarte des provocat de lipsa sau de nerespectarea măsurilor de siguranță, după cum au stabilit anchetele forțelor de ordine. Însă situația este îngrijorătoare și la Latina și Viterbo, cu 27 de decese fiecare, la Frosinone (26) și Rieti (17).

Anul trecut Lazio s-a plasat pe al cincilea loc al tristului clasament al morților la locul de muncă după Emilia Romagna, Veneto, Campania și Lombardia. Celor cunoscute, pe șantiere și în alte situații, trebuie apoi să li se adauge cele produse pe timpul transferării către și de la locul de muncă, de asemenea celelalte produse pe stradă. «Nu este adevărat așadar că numărul morților la locurile de muncă este în diminuare, în ciuda puternicei scăderi ocupaționale», spun Fabio Turco și Marco Federiconi, secretar general al Filca Cisl din Lazio și respectiv Roma: «Numărul accidentelor mortale nu tinde să se diminueze și aceasta pentru că politica siguranței funcționează numai în locurile în care este prezent sindicatul și datorită colaborării cu instituții bilaterale».

Sectoarele în care se produc mai multe accidente mortale sunt agricultura și construcțiile: în primul majoritatea factorilor de risc sunt răsturnarea tractorului, în al doilea căderea de la înălțime. «Însă măcelul se referă și la un număr tot mai mare de lucrători autonomi – subliniază cei de la sindicat – și în plus este în creștere din păcate numărul accidentelor cu rezultat fatal în care sunt implicați muncitori de peste 60 de ani, în rândul cărora la nivel național procentul ajunge la circa 27%».

Cifrele sunt cu adevărat impresionante: de la 1 ianuarie 2003 până în mai – dezvăluie de la Oficiul de studii al Filca Cisl – s-au produs numai în Roma 66 de accidente mortale, care urcă la 111 cu tot cu provincie. Patruzeci și unu de străini (în special români, cu 31 de victime). Luna cea mai rea este mai, vârsta medie a victimelor este de 39 de ani. În aceeași perioadă în Lazio numărul morților în construcții a fost de 192 (30 la Latina, 32 la Frosinone, 16 la Viterbo, 3 la Rieti). Și în 2017 tragediile nu lipsesc: pe 26 aprilie Domenico Di Giglio a fost strivit de macaraua pe care o manevra și care s-a răsturnat pe un șantier de pe via Alberini, la Colli Aniene. În februarie a murit Giancarlo Ciappino într-un accident cu o betonieră la Itri, în timp ce în mai și-a pierdut viața la Sabaudia Mattia Monti, de 40 de ani, prins sub un escavator cu șenile. «Repetăm cuvintele lui Mattarella și cerem – încheie Turco și Federiconi – , dacă se dorește să se combată tristul fenomen al accidentelor mortale, să se pună pe picioare un sistem care, în același timp, să poată să prevină și să controleze, cu un număr de inspectori și profesioniști care zilnic să monitorizeze locurile de muncă».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vaccinarea copiilor cu părinți în străinătate se complică: dacă nu te amendează România, te amendează Italia

Sclavie, Italia printre țările cu riscul cel mai mare. Peste 100.000 de exploatați în agricultură