Menu
in

Români din Italia povestesc despre ”infernul” șoferilor de la Amazon: ”Mulți dintre noi nu reușesc să se oprească să mănânce”

Grevă la unul dintre sediile Amazon din Italia, la Vigonza, provincial Padova. Peste 100 de muncitori, din cei 400 angajați, au protestat împotriva programelor masacrante la care sunt supuși și lipsa unei protecții din partea firmei. ”Este revolta șoferilor, cei care ajung aproape fără suflare în casele noastre să aducă pachete comandate pe PC chiar cu mai puțin de 48 de ore înainte.”, scrie Corriere della Sera, în ediția de ieri.

”Aici șoferii lucrează și nouă ore pe zi, fără pauze, șapte zile pe săptămână”, explică Romeo Barutta de la Filt Cgil. ”Algoritmul cere din ce în ce mai mult, dacă astăzi ați livrat 120 de colete mâine trebuie să livrați 125, iar apoi 130, fără plata suplimentară în salariu, un stres greu de suportat, acest model va fi reprodus în scurt timp și în Treviso și Vicenza și în viitorul apropiat livrările vor fi făcute și la miezul nopții. Amazon demonstrează clar că nu are niciun interes în dialog, impun linia și, de asemenea, intermediarii care fac parte din rețeaua „assoespressi”, care nu ridica un deget pentru a-i apăra pe muncitori”, a declat sindicalistul presei italiene.

Povestea Monicăi este emblematică – scrie Corriere – de 31 de ani, de origine română, părinții ei locuiesc în Monselice și locuiește împreună cu iubitul ei în Padova. Din 2017 lucrează pentru Youlog, o companie de logistică cu sediul în Sesto San Giovanni, un contractor de livrare în numele Amazon. 

”Anul trecut mi-a fost furată duba, eram în Zanè pentru o livrare, mă grăbeam mereu, lăsasem din greșeală cheile de pe duba pentru a da un pachet și când m-am întors mi-l luaseră cu tot cu conținutul din interior – explică ea – eram disperată, la firmă mi-au spus că vor să mă concedieze, apoi am găsit un acord: trebuie să plătesc duba și conținutul în rate, peste 4.000 de euro, așa că am evitat concedierea. Le mulțumesc colegilor mei care au făcut o chetă pentru mine și m-au ajutat, dar cel mai greu moment a fost în timpul blocării”, a povestit ea.

Ziua tipică a unui șofer Amazon este descrisă de Mădălin, 28 de ani, tot român, și colegul său Italian, Nicola. ”Începem să încărcăm marfa la 7.30, iar în acel moment primim rutele. Traseele nu sunt niciodată aceleași, pentru că nu știm întotdeauna pe de rost zona pe care urmează să o acoperim – începem cu primele livrări care sunt „citite” de dispozitivul nostru care transferă datele pentru algoritmul care ne reglementează livrările. Dacă astăzi am livrat 120 de pachete, atunci mâine pot livra încă una sau două, apoi mai multe a doua zi, și așa – explică ei – salariul este de 1.600-1.700 de euro pe lună, dar de la șapte dimineața până la șapte seara, mulți dintre noi nu reușesc să se oprească să mănânce.”, au povetsit ei.

Celălalt paradox este livrarea duminicală: ”Nu este în contract – spun sindicaliștii – dar aici se lucrează de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, chiar și duminica”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version