in

Şoc pentru economia Italiei: cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 8,8% anul trecut, arată datele preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat), în timp ce autorităţile de la Roma se aşteptau la o scădere de 9%, transmit Reuters şi Bloomberg.

Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, precizează Istat.

Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi de turbulenţele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză.

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial şi de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania şi Spania au raportat creşteri neaşteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franţei s-a contractat mai puţin decât se estima.

Datele pentru trimestrul trei din 2020 au fost revizuite în creştere, indicând un avans al economiei italiene de 16% în ritm trimestrial şi un recul de 5,1% în ritm anual.

Pentru 2021 autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei de 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.

În decembrie, Istat previziona un avans al economiei italiene de 4% în acest an.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit săptămâna trecută estimările privind creşterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aştepta la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, faţă de o scădere de 10,6 prognozată în octombrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bardolino, român beat, umbla desculț prin centrul localității, furase o mașină pe care a abandonat-o într-o fundătură

Încă un român mort la muncă în Italia, Ovidiu Mărginean a fost ucis de prăbușirea unui mal de pământ