in

Spitalele din Italia în criză dramatică de medici: «Vrem să îi aducem din România»

Deficitul de medici specialiști din Italia se adâncește. Va ajunge la 16.700 până în 2025, dacă nu se iau măsuri. O primă măsură ar fi aducerea de medici din străinătate, iar România este prima opțiune.

Cotidianul economic „Il Sole 24 Ore” scrie că autoritățile sanitare din Puglia au lansat un SOS la care „colegii români au răspuns afirmativ”, pentru a compensa urgența.

Situația este dramatică, a declarat directorul ASL din Foggia, Vito Piazzolla. “Spitalele noastre sunt în genunchi, nu vrem să lăsăm nimic neîncercat”, a declarat el pentru Radio24 Piazzolla -. Am lansat un “mayday” la care au răspuns colegii români și birourile noastre de resurse umane studiază această posibilitate. Lipsesc 135 de profesioniști, inclusiv anesteziști de resuscitare, ortopediști, pediatri și medici de prim ajutor. I-am putea angaja, dar pentru aceste specialități nu găsim”, a declarat Vito Piazzola.

În toată Italia, lipsa medicilor este cronică. În Piemont și Lombardia există balanțe negative amețitoare: -2.004 și, respectiv, -1.921, numărul medicilor specialiști care vor lipsi până în 2025. Criză și în Centru, Toscana (-1.793 medici) și în Sud și insule, Puglia , Calabria și Sicilia (1,686, 1,410 și 2,251 medici vor ieși din sistem).

Lipsesc medici de urgență, anesteziști de reanimare, chirurgi generali, cardiologi, pediatri. În Molise au fost chemați toți medicii pensionari.

Încă din 2018, lipsa de medici a ajuns la 10.000 de profesioniști: până în 2025 va depăși 16.700. Mulți medici italieni, în care statul investește 150.000 de euro pentru fiecare, preferă să emigreze. În Europa, deficitul de medici este estimat la 260.000 de unități.

O parte din deficitul de cadre medicale din Italia a fost acoperit multă vreme din România. Potrivit „Il Sole 24 Ore”, din România vin peste jumătate din cele 20.000 de asistente medicale străine înscrise la Ordinul Asistentelor medicale. Acum Italia nu mai este atât de atractivă. Conform estimărilor, 20% din medicii străini care lucrează în Italia vor să se întoarcă în țările lor de origine.

În timp ce Italia ne trimite medici falși, noi le trimitem chirurgi cu mâini de aur

Și la ministerul sănătății apar propuneri halucinante: Ne gândim să obligăm medicii să rămână în țară