in

Tragedie în parc la Milano: copil de 5 ani provoacă moartea unei bătrâne, tatăl este acuzat de omor din culpă

Tragedie în parc la Milano: copil de 5 ani provoacă moartea unei bătrâne, tatăl este acuzat de omor din culpă. Accidentul a avut loc în luna martie într-o grădină publică din Milano, scrie Corriere.it.
Potrivit celor povestite de tată anchetatorilor la fața locului, nenorocirea s-a materializat în timp ce își învăța băiețelul să meargă pe bicicletă fără roți de antrenament, trecând în primele două ture pe lângă două doamne în vârstă care se plimbau, A.M.R., în vârstă de 87 de ani, și o prietenă a acesteia.
Citește și: Vehicule străine: sunt rezident în Italia, dar folosesc o mașină străină. Ce obligații am? Expertul răspunde

Tragedie în parc la Milano: copil de 5 ani provoacă moartea unei bătrâne

Băiatul de cinci ani a pierdut controlul bicicletei, care, deși avea o viteză modestă, aproape din inerție a ricoșat și și-a încheiat traiectoria, lovind-o pe femeia de 87 de ani. Impactul nu este violent, dar este suficient pentru ca bătrâna să-și piardă echilibrul, iar la început aproape că reușește să se țină de baston, dar apoi cade. Numai că, în mișcarea de întoarcere, ea se lovește cu capul de pământ.

La început (așa cum se întâmplă adesea în cazul traumatismelor craniene) nu par să existe consecințe grave, doamna este conștientă, vorbește, și chiar tatăl copilului este cel care aproape că insistă să fie chemată o ambulanță.

Apoi, însă, situația se precipită, doamna își pierde cunoștința și moare la spital. Este deja o tragedie pentru toată lumea: atât pentru familia doamnei, cât și pentru tatăl copilului, cine știe dacă chiar și pentru percepția copilului însuși în tulburare.

Tatăl este acuzat de omor din culpă

Dar coordonatele legii fac ca aceasta să nu poată rămâne doar o tragedie umană, ci trebuie să devină și o anchetă penală la procuratură, care – la rezultatul primelor cercetări – îl va cerceta pe tată pentru omor din culpă în raport cu articolul 40 din cod, „a nu împiedica un eveniment, pe care cineva are obligația legală de a-l împiedica, echivalează cu provocarea lui”.

Aarticolul 2047 din Codul civil, din punct de vedere penal, este relevant pentru identificarea „poziției de garanție” a tatălui: în cazul unui prejudiciu „cauzat de o persoană incapabilă de înțelegere sau de voință”, cum ar fi un minor sub 14 ani, „despăgubirea este datorată de către cei care au obligația de a-l supraveghea pe incapabil”, adică aici de către părinte, „cu excepția cazului în care acesta dovedește că nu putea împiedica evenimentul”.

Imposibilă este achitarea pentru „tenacitatea faptei” în cazul infracțiunilor cu o pedeapsă minimă mai mică de 2 ani: omorul din culpă trece de la 5 ani la un minim de 6 luni, dar subsecțiunea II exclude beneficiul dacă „moartea unei persoane a rezultat din comportament ca o consecință neintenționată”. Rămâne doar posibilitatea de a pleda, redusă la o treime și cu suspendarea pedepsei.

Dar greu – în cazul în care tatăl nu are nicio asigurare de tipul celei mai bine cunoscute sub numele de „poliță de asigurare a întreținătorului” – poate fi deja numai aspectul civil cu impactul economic al despăgubirilor previzibile, pe care tabelele instanței, pentru o doamnă ca cea de 87 de ani, le estimează la cel puțin 200.000 de euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
ucide soția soacra cu cuțitul

Arezzo, își ucide soția și soacra cu cuțitul în fața copiilor, orașul e în stare de șoc

Român denunțat pentru contrabandă cu motorină în Italia

Român prins în Italia cu 24.000 de litri de motorină de contrabandă, a venit cu cisterna din Germania