in

Un cercetător italian atrage atenția: ”Există alte boli care sunt trecute cu vederea și care necesită asistență”

Virusologul Fabrizio Pregliasco, cercetător la Universitatea din Milano și director de sănătate al Institutului Irccs Galeazzi din Milano, spune despre al doilea val al coronaavirusului că ”este mai ușor de gestionat acum, deoarece nu mai există psihoza” de la primul val, potrivit Il Giornale. “Există alte boli care sunt trecute cu vederea și care necesită asistență”, spune medicul.

Expertul îi atacă pe catastrofiștii pandemiei, cei care anunță cu disperare sosirea iminentă a unui al doilea val global devastator. Dar, deși o creștere a cazurilor pentru toamna viitoare nu poate fi exclusă, nu există niciun motiv de îngrijorare excesivă. Pe scurt, apocalipsa încă mai poate aștepta.

“Sunt optimist, dar prudent. – spune Pregliasco într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de hotnews.ro – Să ne pregătim pentru un al doilea val și, în cele din urmă, să ne gândim la restricțiile vizate. Dar dacă reușim să interceptăm cazurile și, mai presus de toate, dacă va exista un răspuns bun de la asistență medicală locală (inclusiv medicii generaliști) pentru controlul situației, putem fi siguri. Trebuie să evităm psihozele față de această patologie”.

Deci, sfatul este: țineți-vă nervii. Printre cele mai insidioase implicații pe care le ascunde virusul este cu siguranță riscul psihozei colective. Dar, cu un pic de bun simț și câteva reguli, coexistența cu Covid poate fi gestionată în pace. „Se aplică întotdeauna regulile clasice de prevenire (măști, distanțare și dezinfectare). – explică el – Și, în plus, este necesar să se promoveze vaccinarea anti-gripală și, de asemenea, cea împotriva pneumococului, responsabil de pneumonie. Vaccinările de orice fel „antrenează” sistemul imunitar pentru a se apăra împotriva infecțiilor. “

În general, și cu o interpretare corectă a datelor, se pare că astăzi boala este mai puțin gravă și mai ușor de gestionat: „Cele 1.600 de infecții de ieri sunt diferite de cele de acum câteva luni. Astăzi suntem capabili să interceptăm persoanele infectate și asimptomatice pe care nu le-am văzut înainte și, atunci când este necesar, să le tratăm devreme (cazul lui Silvio Berlusconi este emblematic: interceptat imediat, când avea o încărcătură virală foarte mare, a fost tratat cu succes cu antivirale). Dar virusul nu s-a schimbat, spune Fabrizio Pregliasco.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Cresc infecțiile și decesele în Italia, 38.000 de noi cazuri și 636 de morți. „Epidemia scăpată de sub control”

Transportator român „prins” la Bologna, ducea „badante” în Moldova: amendă 4.200 euro, microbuz sechestrat