in

Un italian a absolvit un master la 80 de ani: „Am decis după moartea soției mele”

A absolvit un master la 80 de ani: Fernando Armellini, rezident într-un azil pentru bătrâni, a reacționat la dispariția soției sale scufundându-se în studiu. Astfel a obținut a doua diplomă, un master, în filozofie.

A absolvut un master la 80 de ani

S-a întors la studiu la aproape 80 de ani și astfel a încercat să depășească durerea pentru moartea partenerei de viață. Așa a făcut și Fernando Armellini, în vârstă de optzeci de ani, care a reacționat la dispariția soției, scufundându-se în studiu până la obținerea a doua diplomă, master, în filozofie.

A prezentat teza intitulată „Omul și tehnica”, inspirată din studiul aprofundat al operelor filosofului german Günther Anders.

Născut la Bolzano în 1942, cu o diplomă în Drept, Armellini a fost, de-a lungul vieții sale profesionale, un manager de afaceri în sectoarele construcțiilor și distribuției pe scară largă. După ce s-a pensionat, s-a întors să locuiască definitiv în Tirolul de Sud, dar în urmă cu șapte ani moartea soției i-a tulburat viața.

Un italian a absolvit facultatea la 97 de ani. “Studiul a fost mereu cea mai mare aspirație a mea, dar familia nu a putut să-mi plătească educația”

O durere enormă depășită prin studiu

„A murit soția mea, cu care am împărțit 51 de ani de căsătorie”, a spus el pentru La Repubblica. „O durere enormă, care încă nu își găsește consolare astăzi. M-am văzut la o răscruce: fie depresie, fie studiu, pentru care am avut mereu o mare dăruire”.

După ce a rămas văduv, Fernando Armellini a plecat să locuiască la Pilsenhof, reședință pentru bătrâni în Terlano și s-a înscris la Universitatea din Trento.

Revenirea la cărți, însă, nu a fost imediat ușoară. „Am intrat în clasă și m-am simțit inconfortabil: ceilalți studenți m-au confundat cu profesorul. În afară de perioada Covid, am fost mereu la lecții personal. Recunosc, a fost greu: am petrecut 10-12 ore pe zi studiind, Am reușit să termin în program”.

„Am simțit atât de mult gol în studenți”

Revenirea la băncile Universității a fost și o modalitate de a cunoaște mai bine alți studenți și studente: „Relațiile dintre tinerii de astăzi sunt foarte diferite, nu văd sentimentul care a fost cândva: am simțit atât de multă singurătate, atât de mult. gol”.

Studiul filozofiei, explică el, „mi-a permis să mă privesc, să mă văd așa cum sunt, chiar și în greșelile mele. Vin dintr-o îndelungată experiență profesională în construcții: filozofia m-a restructurat.”

Totuși, Armellini nu este încă mulțumit: ”Cât timp funcționează inteligența, voi continua să studiez. Voi încerca să studiez mai amănunțit limba lui Goethe: scopul meu este să pot citi lucrările filosofilor germani din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea în limba lor originală. Le voi aprecia mai mult”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
ambasada noaptea muzeelor

”Noaptea Muzeelor” la Roma, Ambasada României în Italia participă în premieră

Italia, atenție la retragerile de la bancomate: când se declanșează controlul fiscal