in

Leontin Cojocea, soluții pentru Congresul Diasporei: ”Până acum, activitatea a fost dezastruoasă, incompletă și sporadică”

Urmarim  cu stupoare cum diaspora romaneasca este in continuare umilita prin incompetenta si amatorismul de care dau dovada tocmai cei de la care, cu totii, ne asteptam ca problematicile noastre, ale romanilor de pretutindeni,  sa fie rezolvate si nu in ultimul rand din partea acelora care, alesi fiind si cu drept deplin de reprezentanta, nu fac altceva decat sa continue sa rezume totul la asa zisa “politica de partid”si sa conditioneze orice actiune a lor doar prin prisma politicii de partid,  invocand in continuare caracterul “apolitic” al actiunilor diasporei si din diaspora.

Urmaresc in continuare cum cu totii vorbesc in numele diasporei, despre diaspora, pentru diaspora,  dar in mod insistent si continuativ fara diaspora ! Unii dintre acestia continua sa vorbeasca despre diaspora fara a avea o minima cunostinta despre  ce inseamna cu adevarat diaspora romaneasca, despre problematicile ei fara a le cunoaste sau a avea cea mai mica intentie de a lua la cunostinta, despre viata romanilor de pretutindeni  fara a avea habar cum se traieste in diaspora ! Dar ei insista sa faca in continuare “pentru”!

Vorbesc despre dialog si colaborare ignorand in continuare orice forma sau invitatie la dialog si colaborare transmisa lor si care vine din diaspora, din partea organizatiilor de voluntariat reprezentative ale romanilor de pretutindeni din strainatate sau a oricarei alte initiative sau propuneri  care vin din strainatate, majoritatea dintre acestea continuand sa zaca prin fisierele comisiilor de specialitate de la Camera Deputatilor, Senatului sau prin fisierele de mail-uri deschise sau nedeschise dar oricum ignorate ale diferitelor administratii publice sau institutii, la care NICIODATA nimeni nu raspunde !

Cu totii continua sa pretinda sa fie informati, pretind ca sunt informati, pretind ca informeaza si se informeaza , dar, culmea, nimeni nu informeaza pe nimeni  si nimeni nu raspunde la solicitarile sau propunerile inaintate!  Ne confruntam in continuare cu o activitate a tuturor parlamentarilor, ministrilor, secretarilor de stat sau chiar si a simplilor functionari publici din administratiile publice  care se rezuma doar la interesul politic personal si caracterul politic de partid, ignorand in totalitate tocmai pe cei carora, nu de mult timp in urma, le solicitau “votul lor de incredere” !

Rezumandu-ma  insa la subiectul “Congresul Romanilor de Pretutindeni”, as dori sa subliniez cate aspecte care, probabil, stimati domni parlamentari, va vor ajuta sa clarificati si sa va clarificati cateva  chestiuni legate de acest “for reprezentativ al romanilor de pretutindeni” ! O formula prin care, la inaintarea spre dezbatere, adoptare si modificare a legii 299/2007, facuta inca de anul trecut din septembrie 2016 si apoi reprezentata spre analiza, dezbatere si adoptare in martie 2017 Comisiilor pentru romanii de pretutindeni ale Camerei Deputatilor si Senatului dar si Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni,  se dorea tocmai atribuirea acestui  caracter reprezentativ, prin lege, atat la nivel institutional romanesc cat si strain !

Un caracter reprezentativ pe care la nivel declarativ vad ca il adoptati dar pe care la nivel legislativ l-ati ignorat si neadoptat in modificarea legii 299/2007 propusa si aflata in dezbatere la senat lunile acestea  in  “perioada de vara”(cand toti sunt in concediu, atat romanii de pretutindeni cat si parlamentarii) si care desigur va intra in vigoare curand in forma inaintata ignorand propunerile facute dumneavoastra. Iar acesta ar fi un prin aspect.

Urmatorul  aspect este cel al caracterului “apolitic” al Congresului Romanilor de Pretutindeni”.  Este o impocrizie sa invoci caracterul apolitic al unui “for reprezentativ” al cetatenilor romani, care se afla, prin regulament si principiile adoptate, in raport direct cu cea mai inalta structura politica, Parlamentul  Romaniei!  Ceea ce se poate invoca, impune si totodata cu toii ne-am dorit, este ca acest for, in continuare considerat a fi reprezentativ pentru romanii de pretutindeni,  sa fie “Apartidic” !

Un for care sa nu fie indoctrinat sau conditionat de politica de partid adoptata (in cazul parlamentarilor reprezentativi pentru diaspora si a membrilor comisiilor din Camera Deputatilor sau a Senatului ) si a celei sustinute  (in cazul membrilor Congresului). Spun sustinuta din partea membrilor congresului pentru ca interzicerea calitatii de membru de partid, a oricarui participant la acest Congres, reprezinta in primul rand incalcarea unui drept fundamental al cetateanului roman ! Iar drepturile fundamentale, intr-un stat de drept, sunt respectate, nu ingradite sau considerate conditie de neparticipare !

Ceea ce poate fi adoptata si impusa  ca si eventuala conditie de participare este nedetinerea unei functii politice in cadrul unui partid politic atat din Romania cat si din strainatate si declaratia pe propria raspundere  cu referire la aparteneta partidica a fiecarui candidat la Congres . Si asta pentru ca tot se doreste si se solicita in continuare ca acest Congres sa nu fie indoctrinat sau inregimentat partidic dupa bunul plac al “majoritatii parlamentare”de rand, ori de cate ori se va schimba aceasta.

Referitor la “dovada sustinerii” participarii la Congres prin depunerea unei “liste de  semnaturi” avand in cuprinsul acestora date personale ale semnatarilor, in cazul nostru a cetatenilor romani aflati in afara granitelor tarii si care au  statut de “romani de pretutindeni”, asa cum s-a procedat si in cazul metodologiei adoptate in vederea organizarii primei  editii a Congresului in 2016, este o masura inaplicabila intrucat in neconcordanta cu prevederile legale in vigoare, in materie de comunicare, prelucrare si transfer de date personale  la nivel international.  Va sugeram sa cititi mai intai de toate legislatia si abia apoi sa faceti propuneri hazardante si lipsite de orice temei legal !

In al doilea rand si tot legat de “listele de semnaturi” dar referitor la invocata dovada  a  “reprezentativitatii teritoriale” in strainatate a candidatilor in vederea participarii la Congres, prin depunerea unei liste cu un oarecare numar minim de semnaturi, este o alta chestiune pe care se pare ca dumneavoastra domnilor parlamentari inca nu ati inteles-o ! NIMENI in afara de dumneavoastra si  reprezentantii  autoritatilor romane si a institutiilor romanesti in raport direct cu cetatenii romani din strainatate, pana in momentul de fata,  nu are putere reprezentativa in strainatate la nivel de comunitati de romani ! Oricare reprezentant al oricarei organizatii cu caracter romanesc  din strainatate, nu reprezinta comunitatea !

Cel mult poate reprezenta organizatia si desigur  membrii acesteia precum si scopurile statutare propuse ! Si cand spun “organizatii cu caracter romanesc din strainatate” ma refer la toate organizatiile constituite care au caracter romanesc  prin obiectivele statutare adoptate, dar nu sunt “asociatii romanesti” ! Ele sunt asociatii infiintate pe teritoriul unui stat din strainatate si se supun legilor in materie a acelui stat, putand cel mult intra intr-un raport de colaborare cu istitutiile sau autoritatile romane respectand prevederile legislative actuale in vigoare, atat ale statului roman cat si pe cele ale statelor straine  unde au fost constituite !

Nu reprezinta comunitatile de romani din zona unde ele activeaza, nu reprezinta comunitatea de romani din acel stat si cu atat mai putin reprezinta comunitatile de romani din strainatate in raport cu statul roman ! Cel mult pot reprezenta scopurile statutare adoptate si unele  problematici ale romanilor de pretutindeni, daca aceste activitati sunt prevazute prin statut !  Nu uitati acest lucru ! Iar daca dumneavoastra aveti un raport preferential cu anumite “organizatii” in activitatile pe care le desfasurati,  asta-i o chestiune de “alegere” dar nu de reprezentativitate.

Si daca totusi  doriti aplicarea acestui principiu al “reprezentativitatii”  ca un criteriu de selectivitate in vederea participarii la Congres, atunci, amintiti-va ca in mod real, la nivel international, persoanele care ar fi intr-adevar in gradul de a-si putea demonstra  reprezentativitatea  prin “numere” sunt mai putine, ca numar, decat jumatate din numarul actual al membrilor Congresului. Dar asta nu inseamna neamarat ca jumatate din actualii membrii ai actualului Congres ar face parte din acea categorie ! Modul in care unii din actualii membrii ai Congresului  si implicit ai actualului Consiliu au obtinut semnaturile depuse, chiar daca nu a fost recunoscut public si oficial de niciunul dintre organizatorii precedentei editii a Congresului, este bine cunoscut tuturor si deloc “ortodox” (adica prin dreapta credinta).

Dar, avand in vedere prevederile penale in vigoare cu referire la transferul de date personale si totodata constientizarea din partea organizatorilor a problematicilor ce pot naste din aprofundarea problematicii s-a preferat “trecerea peste” din partea autoritatilor competente. “Autoritati” care numai autoritatre sau competente nu s-au dovedit a fi ! Autoritatile au spus “Amin”, membrii congresului “Doamne Ajuta!” si uite asa am inteles inca o data cum “Caile Domnului sunt infinite!”.

In al treilea rand, conditia  depunerii unei  liste de  semnaturi  “ca dovada a reprezentativitatii” intra in contradictie directa cu declaratia pe propria raspundere de asumare voluntara a responsabilitatii reprezentativitatii in cadrul Congresului si de participare la Congres, intrand inclusiv in contradictie directa cu principiile voluntariatului romanesc, prevazute in legislatia actuala in vigoare in materie de voluntariat adoptata de catre Romania.

Tocmai acestui aspect cred ca ar trebui acordata o maxima atentie si considerat ca fiind nu numai o conditie de inscriere si participare dar si o conditie de asumare a raspunderii, prin insasi declaratia mentionata,  in vederea desfasurarii activitatii in cadrul Congresului, in primul rand ! In al doilea rand, un alt aspect deloc neglijabil, care ar trebui sa fie in atentia dumneavoastra si totodata sa fie conditie scrisa si specificata de participare si desfasurare a activitatii membrilor Congresului, este tocmai acela al “ Activitatii in Regim de Voluntariat” si in baza unui “Contract de Voluntariat”, conform prevederilor legislative actuale in vigoare. Si asta pentru ca, in cadrul acestui  for reprezentativ al romanilor de pretutindeni, singurii care desfasoara activitatea in mod benevol si fara a beneficia de o anumita remuneratie, sunt tocmai membrii acestui Congres !

Atat dumneavoastra domnilor parlamentari cat si reprezentantii ministerelor sau autoritatilor implicate in mod direct sau indirect, sunteti cu totii platiti pentru toate activitatile pe care le desfasurati, iar ministerele au bugete deja alocate pentru activitatile care le desfasoara! Membrii Congresului, fac voluntariat. Atunci va invitam sa reglementati prin contract de voluntariat activitatea membrilor Congresului ! Macar atat ati putea face ! Si asta pentru a acorda totusi atat o reglementare legala a acestei activitati depuse in mod voluntar de niste cetateni romani care isi asuma responsabilitatea acestei munci dar si totodata de a acorda macar respectul cuvenit acestor cetateni pentru munca si efortul depus, in mod gratuit cand toti ceilalti sunteti  platiti !

Daca totusi, unii dintre dumneavoastra doresc sa insiste cu aceste dovezi de sustinere a candidatilor la Congres, bazandu-se in continuare pe invocarea principiului aberant al “dovedirii  reprezentativitatii prin liste de semnaturi”, principiu apartinand  politicii de partid aplicate in tara si pentru ca asa au fost ei invatati,  atunci stimati domni, adoptati si legiferati ca principiu de selectivitate si participare la Congres , un sistem si o metodologie in vederea organizarii unor Alegeri prin vot la urna sau vot electronic, organizand alegeri in strainatate ! Dar, inainte, modificati si stabiliti “ statutul membrului  congresului”, “fisa postului” si desigur categoria de incadrare in munca a fiecaruia in functie de specificul activitatii si a functiilor detinute, asa cum si activitatea dumneavoastra  este  incadrata in acest moment !

Si daca tot vorbim de organizare si va dati de ceasul morti incercand sa aruncati mata peste gard de la unul la altul, aducandu-va acuzatii reciproce cu privire la activitatea, obligatiile sau responsabilitatile fiecaruia in parte, as sublinia, pe aceasta tema, cateva aspecte care nu fac altceva decat sa demonstreze adevarata dumneavoastra preocupare pentru organizarea acestui Congres !

Intrunirile si lucrarile desfasurate in cadrul Comisiei  romanilor de pretutindeni de la Camera Deputatilor , in marea lor majoritate, sunt deseori  ori motiv de circ ieftin si contradictii politice de partid, ori simplu motiv de prezenta in vederea incasarii indemnizatiei de mebru si participare. Adica un fel de “act de prezenta” si “semnat condica”. In rest, un total dezinteres!  Si daca nu ar fi fost asa, in acest moment, nu ne confruntam cu lipsa unei metodologii ce trebuia sa fie deja adoptata, avand in vedere prevederile legislative in vigoare !

Dar din pacate, o parte dintre dumneavostra, fiind doar “deputati ai partidului” si ocupati fiind cu directivele partidului, nu mai aveti timp sa va dedicati si studiului problematicilor sau legislatiei diasporei romanesti. Cu atat mai putin puteti face acest lucru, mai ales cand majoritatea problematicilor legate de diaspora si modificarile legislative legate de diaspora sunt “inaintate si dezbatute” vara, pentru ca apoi sa fie  “aprobate la inceput de toamna”, pe repede inainte.  Pai dumneavoastra de unde sa stiti, ca doar nu v-a spus nimeni si erati… in vacanta.

Daca le-ati fi stiut si daca ati fi fost interesati, ati fi participat (probabil), ati fi stiut si ca legea 299/2007 a fost mofificata si ca in modificarea facuta sunt prevazute inclusiv unele conditii de organizare a Congresului  Asa cum a fost modificata si legea “Centrelor Comunitare Romanesti” si  ca MRP are deja prevazut in bugetul alocat pentru 2017 (anexa 3), prin programul de guvernare adoptat, fonduri in vederea “Infiintarii primului Centru pentru Comunitatile Romanesti” (conform L.86/2016) si desigur fonduri pentru “Sustinerea activitatii Congresului Romanilor de Pretutindeni” (conform 299/2007) avand un rol important atat in organizare cat si in desfasurarea activitatii Congresului, pe durata mandatului de 3(trei) ani, propus si adoptat tot prin lege (conform 299/2007), asigurand inclusiv “secretariatul tehnic”.

La fel, probabil, ar fi stiut si unii deputati, membrii ai Comisiei romanilor de pretutindeni ai Camerei Deputatilor, ca pe 27 iunie 2017 a fost lansata in dezbatere publica  “Metodologia alegerii delegatilor la Congres”, nu adoptata asa cum au declarat domniile lor ! Dar fiind “lipsa” si cu “treburi in Circumscriptie”, nu au participat deci nu stiu. De  parca asta  ar fi o scuza sau un motiv de invocare a nu stiu ce bazaconie de idee justificatoare.  O “metodologie” care , prin textul sau, reflecta clar imaginea de incompetenta, prepotenta, amatorism si lipsa de experienta sau cunoastere legislativa a celor care au redactat acel “document”.

Plecand de la titlu, tindem sa intelegem ca “metodologia” in chestiune vizeaza doar alegerea  candidatilor la Congres, dar nu este asa pentru ca in cadrul propunerilor facute se vorbeste intr-un mod foarte labil  si despre o organizare  “cu bocancii” a Congresului. Organizare si desfasurare care ar trebui sa culmineze, conform  noilor prevederi adoptate (conform  Legii 299/2017), dar de care probabil nu stiati voi cei ce v-ati osandit mintea in redeactarea “doc_ment-ului”,  cu intrunirea Congresului “in ultima Duminica a lunii Octombrie” a alesilor candidati ! Adica, tot acest circ, toata aceasta cheltuiala, tot acest efort de deplasare a candidatilor, toate acestea pentru a  petrece o zi de duminica in Parlament la Bucuresti ?!

Pai de ce se mai intruneste acest Congres domnilor “organizatori” ? Care este este scopul , ca durata am vazut-o deja: o zi de duminica ! De ce duminica, pentru ca de luni, ziua urmatoare organizarii si defasurarii Congresului,  Parlamentul este ocupat cu alte problematici ?! Atat necesita lucrarile Congresului, o zi de duminica ?! Probabil ca da, avand in vedere si raportand totul la viziunea dumneavoastra despre Congres si la activitatea actualului Consiliu al Congresului Romanilor de Pretutindeni, o zi de duminica ar fi mai mult decat de ajuns. Ca doar Congresul se reuneste sa aleaga Consiliul, apoi Consiliul face cum vrea 3 ani iar membrii Congresului revin acasa bucurosi ca au fost si ei la Bucuresti. Apropos, vizita de prezentare a Parlamentului, asta vizavi de “drepturile romanilor de pretutindeni” prevazuta in 299/2007, va mai fi inclusa in program sau e timpul prea scurt, duminica ?!

O activitate a unui Consiliu dezastruoasa, incompleta  si sporadica in marea ei majoritate, bazata pe ilegalitati comise atat prin intocmirea de documente, declaratii facute cat si prin modificarea componentei acestuia prin demiteri sau numiri in functie fara niciun aviz al Congresului, prin activitatea politica de partid desfasurata de catre unii membrii chiaqr candidati la alegerile parlamentare de anul trecut si nu in ultimul rand prin lipsita de orice logica sau tranparenta a activitatii sale si prin lipsa oricarei comunicari sau legaturi cu Congresul, forul pe care acest consiliu ar trebui sa il reprezinte.

Un “Consiliu”, care are un caracter permanent, cei drept,  dar nu ca forma organizata independenta (cu atat mai putin cea actuala)  ci  ca principiu si forma organizativ-reprezentativa a Congresului Romanilor de Pretutindeni !  Pentru ca acest “Consiliu” este al Congresului ! Nu invers si nu altfel ! In conformitate , de altfel, si cu actualele prevederi adoptate.  Asta daca nu cumva, intre timp, cineva s-a “improprietarit”  si de acesta.

Un Consiliu actual a carui activitate a creat mai multe daune pentru diaspora decat “Irma” si care, avand in considerare actiunile intreprinse, in cel mai fericit caz, ar fi trebuit verificat si deja suspenndat din luna Iunie, iar membrii sai, cei care se fac vinovati sa savarsirea faptelor,  anchetati pentru actiunile comise, “pe propria raspundere”.  Dar cine sa o faca !?

Revenind la intrunirea Congresului, presupun ca aceasta intrunire de “duminica” impune si un sacrificiu din partea dumneavoastra de a renunta la o sfanta zi libera si de a fi prezenti (unii dintre dumneavoastra) printre … noi cei veniti la Congres.  Asa mai facem si noi cunostinta, o conversatie, doua poze, schimb de telefoane si cam atat, ca la mailuri oricum nu prea raspundeti  iar in timp telefoanele unora suna si atat. Si, cu aceasta viitoare ocazie, poate reusim sa-i cunoastem si pe cei doi “neo-parlamentarii” de diaspora, numiti in functie  dupa alegerile parlamentare. Si totodata poate intelegem si de ce inca mai este in functie un deputat de diaspora care nu are nici in clin si nici in maneca cu diaspora, nici o activitate sau initiativa la nivel de diaspora  si cu atat mai putin prezent la lucrarile din Comisia romanilor de pretutindeni a Camerei Deputatilor a carui membru (inca mai) este deputatul  PNL, domnul Mihai Voicu. Sau poate este in concediu medical.

Probabil multi dintre dumneavoastra  veti spune “Asta e, atat putem !” sau “Lasa ba, ca merge asa !”, doar ca stimati domni, NU, asa Nu mai merge ! Mai ales ca aceasta  “activitate” a dumneavoastra, intre sumele alocate pentru  salarii, sume fixe  forfetare si sume variabile (diurne) precum si alte indemnizatii sau subventii, are un cost total deloc indiferent alocat din bugetul de stat  si desigur incomparabil cu activitatea de voluntariat depusa de catre romanii de pretutindeni implicati in diferite activitati de sprijin si promovare a Romaniei, in mod voluntar.

PS: Apropos de Metodologie, domnilor parlamentari, in data de 15 August 2017, a fost inaintata o propunere de modificare a actualei metodologii propuse si aflate pana la acea data in dezbatere publica. Astept, inca, un raspuns de confirmare a primirii si inregistrarii documentului transmis dumneavoastra, chiar daca termenii prevazuti de lege (in ceea ce va priveste) sunt deja scazuti !

Leontin Cojocea

Secretar Național al CNCRI (Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia),

Membru al Congresului Romanilor de Pretutindeni

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concursul Miss Italia 2017 și-a încununat regina: Alice Rachele Arlanch

S-a înființat Asociația Medicilor Români din Italia. Dr. Gheorghe Cerin: «Este nevoie de fonduri»