in

”Nu aveți simptome de coronavirus. Stați în casă izolată pentru 3 zile, timp în care va trebui să vă măsurați temperatura”

Ti-e greu, tușești si te simți slăbit. Creierul o ia razna si prin minte îți trec o mulțime de temeri. Creierul este un organ relațional, iar când contactul lipsește, starea fizică și psihică încep să se deterioreze. Si lipsește fiindcă ești izolat legal la domiciliu.

Ești prea obosit si dezamăgit pentru un contact uman acum , caruia sa-i povestești temerile. Ai vrea sa întrebi in jur, sa te agăți de o negație sau de o vorba buna care sa-ti salveze anxietatea. Ai vrea sa poți dar ai febra 40 si un copil care ti se agata de poalele halatului de baie gros din care nu ai mai ieșit.

– Mami, îți fac un ceai?  Unul bun așa cum imi faci tu…

– Mami, pe cine sa sun? Nu pot sa te vad asa…Daca il ai tu?

– Mami, sun la ambulanta, gata.

– Nu, nu o face!

– O sa-mi revin. Ce o sa zică lumea? Tocmai mie?

– O sa mă ocolească toți, or sa ne izoleze…si tu ce o sa faci?

– Off, ai dreptate pui frumos, sunt o inconștienta, scuza-mă sun eu acum.

Am sunat la 1500, telefonul verde in caz de corona virus si după doua ore de așteptare am înțeles cum oscilează întreaga lume între panică, precauție și nepăsare sau, gândind pozitiv, cum toți sunt copleșiți si surmenați.

Am simțit pe pielea mea izolarea sociala si deconectarea de la viată care pana mai ieri era liniștita si trăita mai mult pentru binele altora decât al meu.

„Nu aveți simptome de corona virus. Stați in casa izolata pentru 3 zile, timp in care va trebui sa va măsurați temperatura corporala. Luați tachipirina si daca iarăși aveți febra mare, chemați medicul de familie. Nu veniți la noi, nu e cazul, nu avem locuri. Au prioritate cei mai grav bolnavi. Noi o sa va monitorizam zi de zi. Nu ieșiți din casa si nu sunați telefonul verde. Nu putem tine linia ocupata.”

Nu m-au mai sunat. Medicul de familie nu a răspuns la telefon însă răceala a trecut parțial cu dragostea din jur si motivația mea in fata ei.

Când ești respins acolo unde știi ca ai dreptul sa îți cauți salvarea,  durerea este îngrozitor de profunda. Faptul ca rădăcinile-ti sunt atât de departe creează acel sentiment de gol si alarmism. Începi sa ai remușcări pentru locul in care ai ales sa trăiești. Te neliniștește dezorganizarea si ignoranta.

Uneori, să ții pe cineva de mână e îndeajuns pentru a alina durerea . Uneori un ceai cald si o sclifoseala face sa treacă toata starea de slăbiciune si chiar febra îți scade suspect de repede. Pentru ca ești iubit si ai de ce sa te ridici din pat.

  • De ce sa suni? E doar o gripa…nu te lua dupa prostii- zic prietenii.

Durerea fizică este un semnal din partea organismului privind potențiale afecțiuni iar febra intr-un moment crucial de pandemie îți creează temeri extraordinare.

De fapt pandemia si efectele create in jurul ei mi-au arătat cat suntem de singuri in fata bolilor mai ales când panica a luat-o înaintea virusului. Cum statul nu are timp de organizarea simptomelor nesemnificative deși poate tu trăiești durerea la nivel mult mai mare.

Am invatat ca ignoranta in fata bolilor poate distruge vieți. Cancerul ucide la fel ca covid19. Vestea că ai cancer e cumplită. Faptul că ai un virus e un fleac deși  oamenii care mor in urma contaminării, sunt un peisaj apocaliptic pe care il vei anula cu greu din suflet cand totul se termina.

Ce am invatat din asta?

Mi-am amintit de chestionarul final de la cursurile din facultate.

  • Ce aţi învăţat din acest curs ?
  • Cum veţi aplica ceea ce aţi învăţat ?
  • Ce experienţe (provocări, dar şi succese) aţi vrea să împărtăşiţi colegilor şi prietenilor?
  • Ce sugestii aveţi?

Asa cum zicea Aldous Huxley „ Stiinta a avansat atat de spectaculos, incat rar mai gasesti un om sanatos”. Cred ca banii unora au adus saracia altora iar saracia in general este cauza principala a bolilor apărute din senin. Sărăcia sensului civic si al sufletului din noi.

Sărăcia spirituala si indiferenta. Indiferenta si teama paralizanta.

Iar banii… Banii cumpără vieți.

Asta am învățat.”

Roagă-te sa iți dea Dumnezeu prieteni buni si sănătate. Roagă-te să poți merge pe picioarele tale, într-o forma fizica acceptabila ca sa poți cere ajutorul la nevoie. Pentru ca ești printre străini, vulnerabil si trist pentru toata situația picata din senin asupra întregii lumi. Iți apar informații de prevenire dar nu si cum sa acționezi in caz de infecția virusului care a dezechilibrat planeta.

autor: O româncă din Italia

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Recomandări ale MAE pentru românii din Italia care întâmpină probleme legate de contractele de muncă

Cea mai neagră zi a Italiei de la începutul epidemiei: 250 de morți, peste 2500 de cazuri noi