in

„Iată de ce mizez pe roşu. Pe 25 mai voi vota fără reţinere cu social-democraţii”

De ce ar trebui să votăm pentru Europa?

Uniunea Europeană număra astăzi 28 de state membre a căror populaţie depăşeşte 500 de milioane de locuitori. Piaţa comunitară este, dacă luăm în considerare PIB-ul, cea mai mare din lume. Odată cu intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona Uniunea şi-a câştigat statutul de personalitate juridică, ceea ce-i conferă printre altele dreptul de-a vorbi şi de a avea un punct de vedere la ONU.

Sistemul politic ul UE s-a consolidat pe măsură procesului european de integrare şi cuprinde atât elemente supranaţionale cât şi interguvernamentale. În Consiliul European (este format de şefi de guverne şi state din ţările membre) şi Consiliul Uniunii Europene (Consiliul miniştrilor – este format din miniştrii de resort şi structurat pe specializări) sunt reprezentate guvernele naţionale. Parlamentul European este reprezentantul cetăţenilor europeni. Comisia europeană şi Tribunalul european sunt şi ele organe supranaţionale.

La 25 mai 2014 au loc în toate ţările membre alegeri parlamentare europene: Atunci se vor alege, pentru următorii 5 ani, cei 751 de reprezentanţi ai cetăţenilor europeni în Parlamentul european. Uniunea Europeană este un proiect strategic de maximă importanţă pentru viitorul nostru. Doar ea poate asigura pacea şi bunăstarea continentală.

Europa Unită ne-a adus libertatea de călătorie, a creat piaţa europeană unitară, a sprijinit prin politici de coeziune şi sprijin financiar statele mai sărace ale Europei. Şi avantajele aduse de UE nu se opresc aici. Avem aşadar suficiente motive să credem în viitorul acestei construcţii şi să ni-l asumăm.

La votul din 25 mai miza este mai mare decât la alegerile naţionale, pentru că aici este vorba de Europa, de consolidarea drumului spre un viitor sigur, comun. Europa are nevoie de noi tot aşa cum noi avem nevoie ea. Votul nostru contează, pentru că ne pasă, pentru că este şi va rămâne şi Europa noastră. Iată de ce participarea la vot este mai importantă decât pe cine votăm.

În cadrul parlamentului aceştia se vor regăsi în cele 7 grupe ideologice reprezentate astăzi în parlament. În momentul de faţă cel mai puternic grup este cel al popularilor (conservatorilor) cu 271 de mandate. Acest grup este cel care în ultimii 10 ani a hotărât orientarea politică a Uniunii Europene, pentru că şi la Strasburg se votează politic, pe culori, în grup.

După 10 ani de politica conservatoare cred că o schimbare ideologică ar face bine unei Europe confruntate cu crize mai noi şi mai vechi la care în cele mai multe cazuri nu a ştiut să găsească soluţii durabile şi eficiente. De ani de zile partidele de dreapta au sprijin necondiţionat interesele marilor concerne.

Unde sunt aceste concerne astăzi?

Au părăsit Uniunea pentru pieţe ale muncii foarte ieftine în goană nebună după profit. Ce alternativă a oferit Uniunea condusă de negrii (popularii) pentru regenerarea locurilor de muncă pierdute de mii de europeni în ultimii ani. Ani de zile s-a considerat – fals dovedit astazi-, că piaţa vestică se autoreglează şi că statul trebuie să privatizeze totul.

Astăzi statul slăbit şi sărăcit forţat este unica speranţă pentru injectarea financiară a băncilor spoite de profit, şi a concernelor împinse prin fraudă la ruină. Iată de ce recomandarea mea este simplă şi clară. Avem nevoie, – după 10 ani de politici europene de dreapta cu eşecuri lamentabile în Grecia, Cipru, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, etc.-, de o gândire economico-socială de stânga, apropiată şi dedicată cetăţenilor europeni.

Avem nevoie de locuri de muncă, de toleranţă, de înţelegere şi sprijin reciproc, de o politică coerentă de integrare europeană şi în Europa. Avem nevoie de un Parlament european situat cât mai aproape de catatenii care l-au votat şi pe care îi reprezintă. Avem nevoie de un Parlament care să înţeleagă şi să armonizeze atât problemele şi interesele ţărilor bogate cât şi a celor mai sărace din Uniune, un parlament care să intaleaga şi să comunice identic atât cu Vestul cât şi cu Estul şi totodată cu Sudul şi cu Nordul comunităţii.

Şi în fine, avem nevoie de un parlament european care să combată cu măsuri economice şi sociale concrete, printr-o politică unitară, solidă şi consecvenţă, ascensiunea alarmantă a mişcărilor de extremă dreaptă, a manifestărilor xenofobe şi rasiste.

Puteţi spune că nici roşii (social-democraţii) nu sunt cei mai pricepuţi, nici ei nu sunt cei mai buni, etc., etc.. Da, s-ar putea să aveţi dreptate. Însă o regulă simplă democratică ne învaţă că cei care sunt la putere ani de zile şi nu reuşesc să facă nimic pentru cei mulţi, TREBUIE să plece. Măcar atât să se reţină. Nu faci treaba, vei pleca! Nu contează cât de mult stă cineva la putere, dar trebuie să conteze enorm dacă face tot ceea ce este posibil că oamenilor să-le meargă bine. Tuturor cetăţenilor, nu doar privilegiaţilor!

Eu îmi doresc o Europă a oamenilor, a traiului decent. Eu vreau o Europă a locurilor de muncă şi înţelegerii şi armoniei între cetăţenii şi naţiunile ei. Iată de ce mizez pe roşu. Pe 25 mai 2014 voi vota fără reţinere cu social-democraţii.

Laura Hant, Viena

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Până la 30 iunie, în Italia se muncește pentru fisc

Ministerul diasporei este O CASĂ DE PĂPUŞI, denunţă deputatul Raeţchi / „România îşi tratează ruşinos comunităţile de peste hotare”