in

Victor Ionescu, drept la replică: ”Autorul articolului, un indian pufos, băsist”

Victor Ionescu, prim-vicepreședinte coordonator PNL Diaspora, ne-a trimis la redacție un drept la replică referitor la articolul ”Te-am prins! Un plagiator vrea să reprezinte românii din Diaspora în Parlament”, în care asigură ”atât opinia publică din țară cât și pe cea din diaspora că lucrarea „Creștin – Democrația europeană și Creștin – Democrația românească” este una originală, redactată cu bună-credință și cu dorința de a contribui la patrimoniul literar de specialitate al mediului politic.”

În afară de această palidă apărare, Ionescu trece la jigniri directe asupra autorului articolului, amintind fără nicio legătură cu materialul jurnalistic, porecla facebook ”indian pufos” și acuzându-l a fi ”băsist”. De neînțeles acest comportament pentru o persoană care dorește să reprezinte în Parlament milioane de oameni dinafara țării. Acuzația de plagiat este transformată într-o închipuită afiliere a jurnalistului la Traian Băsescu.

Îi reamintesc că în mediul virtual, pe paginile Facebook, sunt foarte multe persoane care au ales să treacă la rubrica atașată numelui și cuvinte precum ”rdp”, ”pufos”, ”indian”, ”căpșunar”, ”servitor”, etc. ca protest împotriva cuvintelor și apelativelor deosebit de jignitoare pe care unii politicieni români le-au folosit la adresa diasporei.

Autorul articolului s-a semnat întotdeauna ”Andi Rădiu” și nu și-a permis niciodată să folosească o poreclă sau pseudonim.

Andi Rădiu
[email protected]

Te-am prins! Un plagiator vrea să reprezinte românii din Diaspora în Parlament


 

DREPT LA REPLICĂ

În legătură cu sesizarea privind presupusa plagiere a unor elemente componente ale lucrării mele intitulate „Creștin – Democrația europeană și Creștin – Democrația românească”, doresc să fac următoarele precizări:

Salut campania de verificare a lucrărilor științifice. Consider că este necesar, în contextul în care ne regăsim, ca lucrările considerate a fi de specialitate să fie riguros examinate de autorități competente, deoarece acestea produc efecte concrete, de la cele academice până la cele de ordin juridic. Cu toate acestea, cred cu tărie că aceste anchete pot fi veridice dacă și numai dacă sunt executate de către structuri serioase și într-un mediu organizat. Altfel, putem ajunge să ne confruntăm cu situații atât ridicole cât și nedrepte.

Pentru ochii rău-voitori și în lipsa analizei unei comisii recunoscute la nivel academic, într-un mediu oficial, orice lucrare – fie ea științifică sau nu – poate fi considerată drept act de furt intelectual. De la simplul „Abecedar”, pe coperta căruia unii pot afirma că ar trebui scris în continuare numele lui Ion Creangă și până la poemul „Luceafărul” pe care alții îl consideră plagiat după „Imnurile Vedice”, lucrările literare pot ajunge sub oprobriul public, dacă nu sunt analizate profesionist, organizat și imparțial.

În ceea ce privește articolul publicate pe site-ul www.gazetaromaneasca.com în care se prezintă o anchetă făcută de o persoană – rămasă anonimă – și despre care se susține că ar aparține mediului universitar, privind prezumtiva plagiere a anumitor pasaje din carte, susțin cu tărie și argumente că lucrarea respectă normele academice în vigoare atât la momentul publicării sale (2006) cât și la momentul de față. Citarea surselor prin indici de citare (tehnică pe care autorul articolului o cataloghează ca fiind „tehnică de eludare”) este o rigoare academică menită să protejeze sursa folosită dar și să faciliteze contextualizarea textului inserat. De asemenea, la finalul lucrării există nu mai puțin de patru pagini de bibliografie unde sunt nominalizate atât sursele literare, cât și cele din mediul statistic și virtual. Cu această ocazie doresc fac și o corijare pentru unul dintre marii teoreticieni citați și să menționez că numele său corect este Pierre Letamendia nu Pierre Latamendia, după cum susține persoana care își asumă articolul. Totodată, anumite lucrări sau documente (cum ar fi buletinele informative sau alte articole) pe care autorul articolului susține că le-aș fi plagiat sunt elaborate și cu contribuția subsemnatului, așadar această acuză este cel puțin puerilă și neserioasă.

Asigur atât opinia publică din țară cât și pe cea din diaspora că lucrarea „Creștin – Democrația europeană și Creștin – Democrația românească” este una originală, redactată cu bună-credință și cu dorința de a contribui la patrimoniul literar de specialitate al mediului politic. Admit că ar putea exista câteva erori materiale provocate probabil de procesul de tehnoredactare, dar acestea nu cred că pot schimba fondul lucrării sau altera intențiile mele declarate mai sus. Mai mult decât atât, precizez că acest volum a fost publicat în urma câștigării unui grant oferit de către editură. Acesta a fost oferit în urma unui concurs de proiecte unde manuscrisele autorilor participanți au fost analizate de către o comisie de specialitate iar un punct cheie a acestei analize viza tocmai evitarea furtului intelectual.

Sunt o persoană cu atitudine proactivă și constructivă, însă dacă oameni precum autorul articolului (care se recomandă în mediul virtual cu pseudonimul „Indian Pufos”, numele său fiind Andi Rădiu) sau oricine altcineva vor continua să lanseze acuze nefondate pe argumente serioase voi fi nevoit să mă apăr si chiar sa actionez in instanta daca va fi cazul pentru defaimare.

Susțin demersurile legitime pentru scoaterea adevărului la lumină în orice speță, dar susținerea mea încetează atunci când acestea devin o armă a orgoliilor rănite a unor basisti din prezent sau din trecut sau a opțiunilor politice ori profesionale față de personaje precum Traian Băsescu sau alții lezate de opinii exprimate pertinent.De asemenea, susțin libertatea de exprimare sub toate formele ei, dar nu atunci când critica ia forma inchiziției sau a vânătorii de vrăjitoare.

Victor – Lucian Ionescu
Prim-vicepreședinte coordonator al PNL Diaspora

Te-am prins! Un plagiator vrea să reprezinte românii din Diaspora în Parlament

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Castelfidardo, a ucis o româncă, italian mort de infarct înainte de proces

La Milano și Bari au fost numiți noii consuli generali. Numiri în alte nouă consulate