in

Votul prin corespondență, un eșec anunțat al Guvernului. Pe când demisia ministrului Dan Stoenescu?

Când s-a hotărât preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea privind votul prin corespondenţă, la o zi după ce judecătorii CCR au declarat-o constituţională, nu s-a așteptat nimeni să fie un uriaș eșec al Guvernului Dacian Cioloș. Votul prin corespondenţă se aplică doar pentru alegerile parlamentare, iar legea prevede ca votanţii, cetăţenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reşedinţa în străinătate, se vor putea înregistra printr-o cerere scrisă, depusă personal sau transmisă prin poştă, la ambasade şi consulate. Legea propusă de PNL s-a dovedit neaplicabilă cu toată propaganda deșănțată făcută de către Klaus Iohannis, proaspăt ales la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

Legea este inaplicabilă în forma actuală

Mai exact, “alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”, se arată în lege.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost adoptat în 28 octombrie 2015 de Camera Deputaţilor cu 257 de voturi „pentru“, 30 „împotrivă“ şi 12 abţineri şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, joi, 19 noiembrie. S-a încercat propagandistic să se atragă Diaspora pentru această formă electorală și românii să cadă în capcana întinsă de președinte. Dar nimeni nu s-a așteptat ca legea propusă de PNL la insistențele președintelui să fie prost întocmită și promovată. Lansarea unei campanii de informare în legătură cu votul prin corespondenţă şi a unor consultări privind accesarea de fonduri europene pentru diaspora au fost obiectivele invocate de ministrul delegat pentru Relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care s-a întâlnit cu românii din Spania.

Ministrul Dan Stoenescu, repetent la aplicarea legii

Campania de promovare a votului prin corespondență a costat enorm de mulți bani de la bugetul public pentru plimbările miniștrilor guvernului tehnocrat. Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut mai multe întâlniri cu românii din Spania, în perioada 28-29 noiembrie, cu ocazia unor evenimente dedicate Zilei Naţionale, evenimente organizate la Madrid de ambasada României şi de Institutul Cultural Român. Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii comunităţii româneşti, ministrul a anunţat lansarea unor sesiuni de informare şi consultanţă pentru diaspora, cu scopul de a identifica modalităţile de accesare a fondurilor europene POSDRU, având trei axe de finanţare: formare profesională continuă pentru angajaţi, români antreprenori în Europa, prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Stoenescu a spus că susţine organizarea unor evenimente de promovare a potenţialului investiţional în România, precum şi organizarea unui forum de afaceri pentru Diaspora.Până astăzi nu a făcut ce a promis.O altă prioritate invocată de ministru este derularea unei campanii de informare cu privire la votul prin corespondenţă, astfel încât toţi cetăţenii să cunoască procedurile pentru exercitarea dreptului de vot, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. rezultatul la costurile asumate este zero. Românii din Diaspora nu au accesat promisiunile ministrului tehnocrat și nu se înscriu în registrele electorale de la ambasade.

Consilier prezidențial – plimbări fără efect

În data de 17 Ianuarie 2016, consilierul de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale Sandra Pralong a efectuat o deplasare de lucru în Spania. Vizita a debutat în orașul Murcia și a continuat la viceconsulatul din Almeria. Discuțiile cu membrii comunității românești s-au centrat pe nevoia unui sistem unitar și coordonat de a oferi cursuri de limba română, pe situația și gradul de integrare al comunității românești, principalele preocupări, priorități și inițiative ale acesteia, precum și încurajarea menținerii identității culturale și promovarea tradițiilor românești pe plan local. Consilierul de stat a participat și la o Serată Eminescu, la sediul misiunii diplomatice a României din Almeria. Rezultatul a fost că din comunitatea puternică de români din Spania de peste un milion de persoane, s-au înscris în registrul electoral pentru votul prin corespondență doar câteva sute.

Delegații scumpe și trai bun în țări străine pentru votul prin corespondență

Pe site-ul ambasadelor României în țările europene există anunțul că de la 1 aprilie se pot înscrie oamenii în registrul electoral. Până în prezent au făcut-o circa 700 de români. Misiunile diplomatice de peste tot sunt agitate și deviate de la munca de zi cu zi si nu au destul personal, iar secțiile consulare sunt insuficiente, dar ministrul Dan Stoenescu efectuează plimbări pe bani publici prin lume, de fapt excursii scumpe pentru un rezultat de 700 de români înscriși în registrele electorale. Cam scump d-le ministru Dan Stoenescu, pentru rezultate aproape de zero față de uriașa masă demografică a românilor din Diaspora, cu atât mai mult cu cât vine perioada concediilor și vacanțelor, când personalul ambasadelor se rărește. Aceste impedimente nu l-au împiedicat pe ministrul Dan Stoenescu să efectueze numeroasele ”vacanțe” bugetare, și nu sunt puține.

În aceste delegații a fost însoțit de un numeros personal. Iată lista delegațiilor de pe site-ul MAE, (http://www.mae.ro/node/37307):
11 februarie, Viena
19 februarie Madrid, Barcelona
21 februarie, Qatar
22 februarie, Serbia
26 februari,e Bavaria (Munchen)
28 februarie, Bonn
2 martie, Vatican
3 martie, Italia
8 martie, Bruxelles, Haga (în delegatie cu Cioloș)
12 martie, Malaysia
18 martie, Atena
28 martie, Italia
2 aprilie, Cernăuți
15 aprilie, Londra
16 aprilie, Edinburgh
6 mai, Berlin
12 mai, Chișinău
19 mai, Torino
20 mai, Alexandria
(sursa: Facebook – Dan Stoenescu)


 

Pe când demisia ministrului tehnocrat?

Cu toate plimbările oficialilor guvernului Cioloș și a președintelui Iohannis, doar 700 de români s-au înscris în registrul electoral pentru votul prin corespondență în Diaspora, fapt ce dovedește proasta aplicare a legii și dezinteresul guvernanților față de Diaspora. S-a ajuns ca amabasadorii și consulii români din străinătate, în special cei din Spania și Italia, unde sunt cele mai mari comunități de români, să fie amenințați cu funcția pentru că nu se implică în votul prin corespondență, de fapt ei, în fișa postului, având reprezentarea României și poporului român în țările în care sunt în misiune, nu să aplice votul prin corespondență prost conceput și implementat de guvernul Dacian Cioloș la inițiativa PNL. Pentru eșecul implementării votului prin corespondență se impune de urgență demisia ministrului Dan Stoenescu și a consilierului prezidențial pe probleme de Diaspora Sandra Pralong, principalii vinovați pentru eșecul inițierii, promovării și implementării legii votului prin corespondență, o batjocură la adresa Diasporei. Nu ne mai putem juca cu dreptul constituțional la vot al românilor din străinătate. Greșelile se plătesc.

sursa: napocanews.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bani doar pentru Diaspora: asociațiile din România nu vor mai primi bani de la DRP

”Dumnezeu a venit să-și ia campionul”. Adio lui Muhhamad Ali, legendă a boxului mondial