Menu
in

Achitări în procesul „Mafia badantelor”. Româncele denunță condiții de exploatare și muncă ilegală, dar nimeni nu este găsit vinovat

Badante exploatate la Varese, procesul s-a închis cu achitări – Îngrijitoarele venite din România denunțaseră condiții de exploatare, inclusiv muncă ilegală, fără concediu și fără permise, precum și obligația de a se adapta la condiții precare de viață (cum ar fi obligația de a dormi 10 femei într-o cameră cu un singur pat) și de a „ține gura închisă” pentru a nu avea necazuri. Femeile au denunțat un fel de mafie care acționa în Italia. Dar după ani de procese, justiția s-a pronunțat în privința acuzațiilor: niemni nu a fost găsit vinovat.

Badante exploatate la Varese, revoltător ce a pățit o româncă: „Aruncată în stradă”

Cazul a implicat trei cooperative care au funcționat între Gavirate și Azzate, în Varese, între 2009 și 2014 , și s-a încheiat cu două achitări pentru acuzația de intermediere ilicită de forță de muncă și cu o decizie de încetare a judecății, din cauza termenului de prescripție, în legătură cu acuzația de grup infracțional.

Badante exploatate la Varese, procesul s-a închis cu achitări

Acesta este ultimul act al procesului penal îndelungat care a avut loc la Tribunalul din Varese, unde persoanele vătămate au depus mărturie, una după alta, relatând detaliile presupusei mafii, care, potrivit parchetului, a fost alimentată de un italian de 68 de ani și de o româncă de 48 de ani, femeia care – conform teoriei procurrorilor – a pus la dispoziție badantelor un apartament în Varese, unde femeile locuiau în condiții precare pentru a lucra în timpul zilei ca asistente la domiciliu, având grijă de persoanele în vârstă neautosuficiente, scrie luinonotizie.it.

Aproximativ treizeci de persoane au fost vătămate, dar doar trei îngrijitoare s-au constituit părți la procesul civil, pentru a obține despăgubiri. Ceea ce nu se va întâmpla, având în vedere rezultatul procesului, care a fost favorabil celor doi inculpați.

Cercetările au început după plângerea unei îngrijitoare căreia nu i s-a permis să se întoarcă în România din cauza unor probleme familiale și care, după ce s-a plâns la cooperativa la care lucra, a primit o palmă de la administratoare, care a sfătuit-o să „țină gura închisă”. Potrivit femeilor recrutate, era nevoie de câteva sute de euro drept „taxă de înregistrare” pentru a începe lucrul cu cooperativele, fără a semna un adevărat contract de muncă.

Procurorul solicitase o pedeapsă de 5 ani pentru bărbatul de 68 de ani, și 6 ani și 8 luni pentru coinculpată, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 70 de mii de euro. Verdictul instanței a venit în urma unei achitări și a unei negocieri de recunoaștere a vinovăției pentru alți doi inculpați. A cincea persoană cercetată a murit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version