in

Arestaţi pentru camuflarea unui accident de muncă: „Spune că te-ai lovit singur”

Cu muncitorul „la negru” întins la pământ după o cădere gravă de la 6 metri înălţime de pe o schelă fixată prost, s-au gândit mai întâi să simuleze un accident rutier între o bicicletă şi o maşină, mutându-l pe rănit de mai multe ori. Apoi au încercat să-l convingă să spună că a căzut de la o fereastră situată la numai un metru de sol. Între timp au trecut două ore şi acum muncitorul, un italian de 32 de ani din Mazara del Vallo (provincia Trapani), internat la spitalul Bufalini din Cesena, riscă să nu mai meargă niciodată. Şeful de şantier, un italian de 47 ani, şi doi muncitori, un român şi un tunisian, au fost arestaţi.

S-a întâmplat pe 8 septembrie pe un şantier de construcţii din Punta Marina Terme (Ravenna), unde poliţia a arestat în flagrant delict, cu acuzaţia de şantaj, doi muncitori (un tunisian de 31 de ani şi un român de 49) şi pe şeful de şantier, un italian de 47 de ani. Accidentul s-a produs în jurul orei 9.30, însă numai două ore mai târziu victima a primit primele îngrijiri medicale.

Medicii de la Romagna Soccorso, care au devenit suspicioşi din cauza acelei întârzieri, au fost cei care au avertizat Chestura din Ravenna. Ajunşi la spital, agenţii l-au interogat pe rănit, care a spus mai întâi că a căzut cu câteva ore înainte de la al doilea etaj al unui bloc în restructurare, de la şase metri. Apoi a urmat declaraţia şocantă: rănitul a declarat că a fost ameninţat şi că cei trei bărbaţi de pe şantier i-au oferit bani pentru a declara că s-a accidentat în afara şantierului, pentru a evita ca firma să rişte sancţiuni grele atât de natură penală cât şi financiară.

Verificările echipei mobile, împreună cu Medicina muncii şi Ausl din Ravenna, au confirmat versiunea rănitului: de la cele două ore scurse de la cădere până la intervenţia salvării, neapelarea serviciului 118 de către muncitori şi de şeful de şantier pentru a evita blocarea lucrului. De la alterarea locului accidentului, la simularea unui accident rutier între maşină şi bicicletă (cei trei, pe lângă aceasta, încercaseră să mute rănitul pe o traversă, cu riscul de a-i înrăutăţi starea). Totul în încercarea de a ascunde evidentele încălcări ale normelor de protecţia muncii.

Înainte de a-i oferi bani, l-au mutat pe rănit de 10 ori pentru a încerca să simuleze un accident rutier, în căutarea unei poziţii care să reproducă în maniera cea mai credibilă un asemenea accident. Chiar şi-au procurat şi o bicicletă, vehicul care potrivit falsei reconstituiri ar fi trebuit să se ciocnească cu un automobil.

Neajungând în mod evident la rezultatele sperate, cei trei au abandonat varianta simulării accidentului pentru una mai simplă: bani în schimbul tăcerii muncitorului rănit, în plus angajat la negru. Au ajuns să-i ofere până la 100.000 de euro.

Şeful şantierului s-a ocupat chiar şi de „repararea” schelei prost fixate pentru a fi conform legii, aşa cum nu era la momentul căderii. Şi între timp muncitorul rănit zăcea la pământ cu dureri, implorându-şi colegii să cheme ajutoarele, să-i sune soţia. Totul – potrivit acuzării – în timp ce patronul firmei de construcţii, aflat în vacanţă, dădea instrucţiuni prin telefon.

Cei trei bărbaţi au fost astfel arestaţi pentru neacordarea primului ajutor, ameninţări, şantaj şi favorizare în relaţie cu încălcarea normelor împotriva accidentelor de muncă.

Rănitul este acum internat la spitalul Bufalini din Cesena cu un prognostic de vindecare iniţial de două luni. Potrivit diagnosticului este afectat de „paralizie prin contuzie medulară post-traumatică„. Riscă să nu-şi mai poată folosi niciodată picioarele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Giorgio Napolitano: “Am depăşit fazele critice cu privire la situaţia românilor din Italia”

Ioana Vişan, presupusa damă de companie a premierului Berlusconi, se gândeşte la sinucidere