in

Atenție la plățile online! Peste 3.000 de români înșelați pe internet

De începutul anului peste 3.000 de români s-au plâns că au fost înşelaţi sau au pierdut sume importante în urma unor tranzacţii pe internet. În ultimele 10 luni, 27 de grupări specializate în infracţiuni informatice au fost destructurate. Polițiștii au făcut în acest an aproape 7.000 de percheziții informatice și 600 de percheziții domiciliare în dosare privind fraudele pe internet. În total, 422 de persoane sunt cercetate, dintre care 142 au fost arestate.

În această perioadă a anului tranzacțiile online sunt mai numeroase decât în mod obișnuit, de aceea polițiștii avertizează că toți cei care fac cumpărături pe internet trebuie să fie prevăzători. În primul rând, este important să accesați direct pagina de internet de pe care vreți să achiziționați ceva, nu să ajungeți acolo de pe alte pagini.

De asemenea, cardul nu trebuie înstrăinat și trebuie să verificați ca bancomatul de la care scoateți bani să nu aibă semne suspicioase.

Escrocherie pe Facebook

O nouă altă înşelăciune, de această dată pe Facebook, a făcut sute de victime printre români. Internauţii sunt încurajaţi să doneze bani pentru cauze umanitare false în numele anumitor vedete. Păgubitorii au deschis conturi de Facebook false în numele unor vedete precum Andreea Marin, Rodica Popescu Bitănescu, Sofia Vicoveanca, Radu Vâlcan, Stela Popescu sau Iulia Vântur.

În urma numeroaselor plângeri, DIICOT a deschis o anchetă în acest sens, reţinând patru persoane. Conturile false au fost create astfel încât să pară administrate chiar de vedete, fiind afişate fotografii şi date personale. Cei patru suspecţi au trimis numeroase mesaje private prin care cereau anumite sume de bani fanilor, iar mulţi dintre cei contactaţi au răspuns acestei solicitări fără să stea pe gânduri. Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Andreea Marin a declarat că a depus o plângere la Poliție în acest caz.

”Este o rețea se pare. Sute de oameni m-au contactat în ultimele luni spunându-mi că sunt contatați în privat, pe Facebook, spunându-le ca sunt eu, pentru un caz donații. Oamenii, unii dintre ei donau, unii mă întrebau și aflau de la mine că e un cont fals, alții nu știau realitatea. Astfel s-au donat 35.000 de dolari de către apoximativ 300 de oameni.

Ei sunt anchetati de DIICOT și sunt bucuroasă pentru că integritatea mea are de suferit. Oamenii nu mai au încredere nici când faci o campanie pe bune. Eu niciodată nu aș scrie în privat unor oameni pe care nu îi cunosc să le cer prietenia și să le cer donații. Am făcut plâgere la Poliție și a pornit o anchetă și din partea mea”, a declarat Andreea Marin.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a ţinut să sublinieze că nu are un cont de Facebook şi şi-a sfătuit fanii să fie mai atenţi, sfătuindu-i să verifice orice informaţie sau rugăminte, înainte de a acţiona.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Se întâmplă în România: morţi îngropaţi în grădina casei. ”Morţii nu trebuie zgâlţâiţi peste gropi”

Abia ales deputat, Manuel Costescu (USR) a găsit de muncă pentru diaspora: «Veniți acasă să munciți la autostrăzi»